Освітлювальні прилади використовуються повсюдно - в офісі, на виробництві, вдома, чи на вулиці. У якості джерела світла в них використовуються електричні лампи. Для освітлення простору, лампи можуть споживати різну кількість енергії, все залежить від конструкції. Наведемо характеристику, деяких типів ламп, представлених в магазинах, які допоможуть Вам економити енергоресурси.

1. Лампи розжарювання

Це звичайні лампи, які знайомі всім з дитинства. Багато десятиліть ці лампи були єдиними освітлювальними приладами.

Основним недоліком ламп розжарювання є їх неекономічність і недовговічність. Термін служби складає від 1000 до 1500 годин. До переваг можна віднести низьку вартість.

pic

2. Галогенні лампи розжарювання

Лампи цього типу не відрізняються, за принципом роботи, від звичайних. Завдяки тому, що галогенові лампи заповнені спеціальним газом, нитка розжарення може нагріватися до більш високих температур.

Переваги: галогенові лампи більш компактні; деякі моделі мають відбивачі, що дає можливість отримати спрямований потік світла, кут розсіювання може становити від 4 до 45 градусів.; термін служби значно більше; світловіддача більше, ніж у звичайних на 20%. Також як і звичайні лампи розжарювання, можуть працювати в діапазоні напруг від 230 В до 12В.

pic

3. Люмінесцентні лампи (енергозберігаючі)

Люмінесцентні лампи містять труби по яких рухається потік електронів, викликаючи світіння внутрішньої поверхні.

Такий принцип роботи дозволяє отримати багато переваг: світловіддача збільшується в п'ять разів; джерелом світла є вся люмінесцентна трубка, завдяки цьому не відбувається ефекту засліплення, якщо дивитися на саму лампу; лампи цього типу мають кілька колірних відтінків. Термін служби люмінесцентних ламп більше, ніж у звичайних в 15 разів!.

Основним недоліком цих ламп, є те, що вони запалюються з затримкою до трьох секунд, після включення.

pic

4. Металогалогеновие лампи

Лампи цього типу мають велику потужність і є точковим джерелам світла. З представлених типів ламп, вони мають найвищу світловіддачу. У порівнянні зі звичайними лампами, світловий потік металогалогенових ламп в десять разів сильніше, при цьому в 12 разів більше термін служби. Їх застосовують для освітлення приміщень з високими стелями, в ландшафтному і фасадному освітленні.

Єдиним недоліком цих ламп, є тривала затримка після включення. Вихід на повну світловіддачу відбувається поступово і може тривати 50 секунд. Після виключення, лампа довго остигає, продовжуючи випускати світло.

У порівнянні зі звичайними лампами, металогалогеновие лампи мають наступні переваги: світловіддача вище, приблизно в 10 разів; невеликі розміри; можливо отримувати спрямований світловий потік; різні колірні відтінки.

pic

5. Світлодіоди

В даний час конструкції джерел світла цього типу, не дозволяють отримати велику яскравість світіння. З цієї причини їх застосовують в якості аварійного освітлення, в сигнальних пристроях, в елементах дизайну.

pic

Сподіваємося, що знання основних характеристик ламп, допоможе вам вибрати найбільш підходящий джерело світла, при цьому зменшити витрату електричної енергії.