10 жовтня у селищі Гоща Рівненської області на подвір’ї однієї з місцевих шкіл відбувалися роботи по встановленню дитячого майданчику, поблизу якого був розміщений банер партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» без вихідних даних. Будівництво майданчика відбулося за сприяння кандидата в депутати до обласної ради, що має ознаки «виборчої благодійності» та непрямого підкупу виборців.

Встановлювати дитячий майданчик допомагав кандидат у депутати до Рівне нської обласної ради від політичної партії «БПП «Солідарність» Благодир Юрій Анатолійович. Перед входом на територію, де відбувалися роботи по встановленню майданчика був розміщений банер партії «Блок Петра Порошенка», який не містить вихідних даних, що є порушенням вимог Закону. Так, у ч. 2 ст. 56 Закону України «Про місцеві вибори» передбачено, що друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється. У розмові зі спостерігачем ОПОРИ, кандидат зазначив, що будівництво дитячого майданчика відбувається за його сприяння та ініціативи.

На думку ОПОРИ, такі дії кандидата можна охарактеризуватися, як «виборчу благодійність», що фактично є технологією матеріального стимулювання виборців з метою отримати додаткові електоральні переваги. Іншими словами «виборча благодійність» – це реалізація кандидатом благодійних ініціатив у період виборчої кампанії. Зазвичай, такі ініціативи розпочинаються на старті виборчої кампанії і завершуються одразу по її завершенню.

Окрім цього,ОПОРА вважає, що дії кандидата Юрія Благодиря є передвиборною агітацією, яка має ознаки непрямого підкупу виборців. Зокрема, згідно ч. 4 ст. 60 ЗаконуУкраїни «Про місцеві вибори» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 % розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

Про це повідомила Громадянська мережа ОПОРА.