Місто, у якому не потрібно іти в кабінет чиновника "з шоколадкою", у якому після довжелезної черги не скажуть про потрібні додатково 100500 довідок, у якому реагують на електронні листи… Місто, де жителі активно працюють на його благо, а очільник відписує мешканцям у Фейсбук. Таке містечко є у Іспанії – Хун. Схожі розпіарені міста є в Україні – Львів, Вінниця, Дніпропетровськ. Є таке місто і на Рівненщині. Блогер з Харкова Світлана Фединчик порівняла Кузнецовськ з іспанським Хуном та проаналізувала ІТ-реформи, які тут відбулися.

В одному з невеликих інтернет-видань Світлана Фединчик абсолютно випадково натрапила на статтю із згадкою Кузнецовська - містечка у Рівне нській області з населенням близько 50 000 чоловік, які живуть майже як жителі іспанського Хуна.

Для початку блогер зв'язалася через ФБ з тамтешнім мером, програмістом, споживачами послуг та переконалася в працездатності інструментів, про які піде мова далі.

Ось що дізналась в результаті Світлана:

"Уявіть собі український провінційне містечко, зі своєю атомною електростанцією, в якому жителі об'єдналися з владою для реалізації реформ. Уявіть собі місто, де містянин для чиновника – це клієнт, а не прохач. Де особисте відвідування держустанови зведено до мінімуму – будь-який житель може отримати частину держ. послуг (виписати довідку або стати в чергу на квартиру), не піднімаючись з дивана.

Місто, в якому про будь-яку міську/соціальну проблему можна писати першим особам влади в Фейсбук або записатися на особистий прийом через чат/email. Де жителі фотографують на смартфон ЖКГ-дефекти, і впродовж години заявка вже потрапляє до директора комунального підприємства, а ще через годину вона з електронною резолюцією надходить в чергу на обробку ЖЕКом. Місто, в якому будь-який житель може взяти участь у засіданнях Міської ради віртуально в режимі реального часу і поставити питання або винести пропозиції. Місто, в якому загальні питання, які потребують капітальних витрат, виносяться у вигляді петицій на народне голосування".

У таке справді важко повірити, втім про все це коротко розповіла авторка у своєму блозі:

Кузнецовськ. Історія реформ

Почалося все з розуміння першими особами Кузнецовська того, що дно вже під ногами. Потрібно або відштовхнутися від нього, або лягти і сховатися каменем. Після перемоги Майдану в.о. мера, Ігор Куц, опинився в новому кабінеті зі старими проблемами і пошарпаною скарбницею. Ігор вирішив розхитати статичність ситуації через... Facebook:

"Друзі, шукаю людей в команду патріотів, готових якісно міняти в місті ВСЕ! Грошей немає. Якщо ви готові безкоштовно допомогти місту - я готовий розглянути будь-які ваші пропозиції та проекти. Слава Україні!"

Люди не змусили себе довго чекати. Пост отримав величезний резонанс. Деякі активісти зайнялися забезпеченням безпеки і створили ГО "Муніципальна варта". Деякі взяли на себе творче дозвілля дітей, створивши хендмейд майстерню "Творча Кузня". Одні надавали безкоштовну юридичну консультацію і навчали людей відстоювати свої права, інші зайнялися ремонтом дворів у складчину з міським бюджетом, треті створювали ОСББ і допомагали це робити іншим. Деякі жителі були впевнені, що IT врятує світ і, звичайно, їх рідне місто.

За словами Ігоря Куца, головне було зібрати людей, спрямувати, дати повноваження та інструменти. Люди натомість зажадали відкритості та контролю всіх процесів в міськвиконкомі. Так народ і влада стали партнерами.

Реформами ІТ, зрозуміло займався програміст - Євген Поремчук. Він став співавтором реформ зміни моделі обслуговування "клієнтів" (жителів міста) і тісної інтеграції внутрішніх бізнес-процесів міськвиконкому і служб ЖКГ в IT.

Як розповів Євген: "Починалося все з пост-Майданного імпульсу на основі хорошого ідейного базису - "Європа починається з мого порога ". До того ми з активістами розвивали проект "УкрЯма", "УкрЛюстратор", "байкот товарів Регіоналів", і досвід взаємодії з держструктурами в частині ІТ був виключно негативним. Я, таки, вирішив спробувати.

Виписав перелік усього того, що мені не подобатися в роботі міськвиконкому, визначився зі своєю переговорною позицією і запропонував міській адміністрації свої послуги. Через тиждень спільної роботи з міським головою та активістами ми намалювали план робіт, перелік завдань. Так у нас сколену перший банда реформаторів, з якої ми почали роботу.

Насправді роботи програмістом було мало. В основному: переговори, питання-рішення, блок-схеми, компроміси, ситуаційна активність на вимогу і політика з дипломатією. Багато політики і багато дипломатії, так як, наприклад, зміна бізнес-процесів тягне за собою зміну шаблонів розподілу відповідальності серед співробітників".

Читайте також: Чи перейменують Кузнецовськ проти волі місцевих жителів?

Блогер систематизувала всю отриману інформацію про результат півторарічних реформ у Кузнецовську та назвала так би мовити найпомітніші:

1. ЦНАП (центр надання адміністративних послуг) став єдиною точкою контакту жителя з міськвиконкомом і хабом для всіх його послуг. Коли послуга готова (наприклад, оформили папери), приходить SMS з проханням забрати документи. Їх можуть відсканувати і вислати на електронну пошту.

2. Представники влади (мер міста, директор комунального підприємства, начальник ЦНАПу) реагують на всі повідомлення в Facebook і Telegram як на офіційні запити, відзначають один одного в повідомленнях городян і звітують про зроблене в коментарях.

3. У будь-якого жителя є можливість повідомити про проблему в місті декількома способами. Можна повідомленням через Telegram. Або викласти проблему на загал в систему OpenCity. Або звернутися офіційно до мера через iGov. Або написати меру / директору КП в Фейсбук... Єдина умова – реальні імена та прізвища. Акаунти "Кіса-киця" або "Хоробрий дятел" не рекомендовані, повідомлення навряд чи підуть в обробку.

4. Прийом мешканців мером жорстко не регламентований. Якщо чиновник є на місці, то до нього запросто можна зайти "в гості" і поставити запитання. Оскільки народ, в основному, пише онлайн, то черг на прийом не спостерігається.

5. Загальноміські питання жителі вирішують через петиції. Для влади важливо розуміти ставлення людей до освітленого питання або проблеми, яка вимагає капітальних інвестицій. Тому петиція повинна набрати 100 голосів за три місяці, і тільки потім вона піде на розгляд меру або депутатам. Таким чином, наприклад, в місті з'явився стадіон зі штучним покриттям, замінені ліхтарні ртутні лампи на LED.. До речі, Кузнецовськ - перше місто в Україні, що реалізувало у себе петиції.

6. Не знаєте, чи грає ваша дитина в ігровому містечку, або чи працює сьогодні базар? Не проблема. Зайдіть на міський сайт і подивіться в режимі реального часу, адже по місту розставлені веб-камери з цілодобовою онлайн трансляцією.

7. Кузнецовськ - єдине місто в області, який підключився до системи iGov, яка дозволяє отримувати державні послуги через інтернет.

8. Внутрішні процеси всередині ЦНАПу та міськвиконкому побудовані на системі електронного документообігу "УкрДок", що максимально спрощує і прискорює роботу чиновників. Немає простою папірців: документи оформляються дуже швидко, навіть якщо якогось чиновника немає на місці (наприклад, поїхав у відрядження). Бізнес особливо радий.

9. Працює електронний запис діток в реабілітаційний центр.

10. Відкрили безкоштовний коворкінг. Тепер молодь може пиляти свої стартапи без зайвих витрат на офіс. Працює так: показуєш меру свій проект, реєструєшся і працюй! Стіл, стілець, інтернет, санвузол, чайник, вазон. Якщо потрібно, то можуть навіть надати безкоштовний хостинг для PHP / HTML / MySQL.

11. Центр міста покритий безкоштовним, муніципальним Wi-Fi.

Окрім цього Світлана дізналась і про заплановані проекти у місті. Наприклад:

1. Вивыд держ. закупівель за гроші міського бюджету на відкриті торги в інтернеті через підключення до системи ProZorro.

2. Надання 100% державних послуг через систему iGov.

3. Короткий аварійно-інформаційний міський номер. Можна звертатися з будь-якого адекватного приводу: залишити аварійну заявку, запитати про погоду на завтра, дізнатися номер телефону поліклініки, попросити викликати таксі, уточнити адресу потрібної організації, запитати, що робити при укусі бджоли:)

4. Реалізація міського порталу "Кабінет городянина" з максимальною кількістю інструментів та даними, які потрібні жителям: його баланс комуналки, список платежів, офіційні звернення до виконавчої влади і т.д.

5. Електронний запис в поліклініку. Термінали самообслуговування в самій поліклініці.

6. Залучити до кур'єрської доставки та соціальної роботи "особливу" молодь з реабілітаційного центру. Це дозволить цим людям не тільки заробити гроші, але й краще адаптуватися до навколишнього соціуму.

7. Періодичні онлайн-конференції з владою.

Цим матеріалом блогер хотіла показати на реальному прикладі, що у нас в країні не все так погано, як може здатися. "Є люди, готові проводити локальні реформи. Для цього не треба бути великим містом з іменитим мером. Достатньо наявності влади та людей з активною життєвою позицією, які будуть ці реформи реалізовувати.