1 жовтня під час засідання Рівненської районної виборчої комісії було прийнято рішення про відмову в реєстрації партії «Народний рух України», через те, що вона не оплатила грошової застави.

Напередодні, 30 вересня, партією «Народний рух України» було подано документи на реєстрацію, однак не вистачало трьох ксерокопій паспорта й квитанції про сплату грошової застави. 1 жовтня, партія донесла ксерокопії, однак, на момент засідання територіальної виборчої комісії, грошової застави внесено не було. Тому, Рівне нська районна виборча комісія прийняла рішення про відмову у реєстрації 13 кандидатів від партії «Народний рух України».

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що згідно ч. 1 ст. 44 Закону України «Про місцеві вибори»,грошова застава вноситься місцевою організацією партії, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати в багатомандатному виборчому окрузі, кандидата на посаду міського голови, або організацією відповідної політичної партії вищого рівня, а також особою, яка висувається кандидатом на посаду міського голови шляхом самовисування, після початку виборчого процесу та до подання документів територіальній виборчій комісії для реєстрації кандидатів у безготівковому порядку на спеціальний рахунок відповідної територіальної виборчої комісії у розмірі, що є пропорційним до кількості виборців відповідних області, району, міста, району в місті.

Документ про внесення грошової застави є обов’язковим у переліку тих, які необхідні для реєстрації. Тому, дії Рівне нської районної виборчої комісії є правомірними і не суперечать законодавству, згідно п. 2 ч. 1 ст. 46 Закону України «Про місцеві вибори», де вказано, що «територіальна виборча комісія відмовляє у реєстрації кандидата в депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости у разі відсутності передбачених цим Законом документів для реєстрації особи кандидатом».

Про це повідомляє ГМ "ОПОРА".