Рівне стає публічнішим! Принаймні його керівні органи набирають балів у рейтингу, а отже ніби стають відкритішими для громадян. І хоч індекс публічності Рівного зріс на п'ять пунктів, та й інші 21 міста не пасли задніх, тож в загальному рейтингу наше місто опустилося на одну сходинку у порівнянні з минулим роком

22 обласні центри України перевірили на відкритість. Хоч жодне з них не потрапило у перелік публічних міст, та, відзначають представники громадянської мережі ОПОРА, все ж почали працювати прозоріше.

Покращив свій індекс публічності на 5 відсотків міський голова Рівного. Тож із показником у 51 % посів 15 сходинку серед 22 претендентів. Головні недоліки у роботі мера, кажуть експерти, відсутність звіту про виконання цільових програм, інформації про помічників та радників, а також закритість доступу до більшості розпоряджень. Серед позитивів - звітність та громадські слухання і опитування громадської думки. А от виконавчі органи міськради "публічні" аж на 63 відсотки.

Найменше відкрилися депутати Рівне ради. Їх індекс публічності лише 42 відсотки. На це вплинула відсутність на сайті міськради контактів самих обранців - ані телефонів, ані адрес електронної пошти. Тож знайти своїх депутатів виборцям складно. Хіба що скористатися інформацією про прийом громадян, яка нарешті з'явилася на сайті. А от біографій депутатів за 5 років каденції так і не опублікували. Чи стане Рівне рада відкритішою після 25 жовтня, коли депутатів значно поменшає, експерти невпевнені

Перші ж позиції рейтингу другий рік поспіль утримує Івано-Франківськ. Досягнути його рівня Рівне може, переконані експерти. Для цього варто лише скористатися досвідом відкритих міст, а ще не оминати увагою рекомендації, які надаються після кожного аналізу публічності.