Більшовики замовчували той факт, що близько 1000 мешканців Західної України брали участь в громадянській війні в Іспанії.

Крім близьких родичів мало хто знає про нашого земляка Тита Саліванова, який загинув в Іспанії. Щоб потрапити на цю війну він перейшов р. Корчик і перетнув кордон між тодішньою Польщею та Радянським Союзом. Вже з СРСР він відправився на війну в Іспанію.

Після його загибелі вдова отримувала з Радянського Союзу пенсію за нього. Як і інші симпатики КПЗУ, він найімовірніше входив до складу роти ім. Тараса Шевченка бригади ім. Домбровського, воював проти фашистів.Парадоксально, але Сталін добився розпуску КПЗУ, звинувативши її в тому, що нею керують... фашисти.

Параноя Сталіна щодо українців не мала меж. Особливо після того, як в 1930-му році мільйон українців повстали проти більшовицької влади. Сталін тоді застосував авіацію і бомбив українські села. А потім влаштував штучний голодомор.

Після війни в Іспанії почалась друга світова війна. Після війни України і Росії може розпочатися третя світова війна. Є всі передумови, на жаль...