Гарбуз - один із найкорисніших овочів, багатий каротином. Гарбузова дієта призначається пацієнтам, які страждають різними відхиленнями в області зору. Дієтологи практикують уживання гарбуза пацієнтам з хворобами шлунка і проблемами кишечнику. За допомогою соку гарбуза усуваються запори, а насіння несуть антигельмінтні властивості. Кулінарами гарбуз використовується у всіляких напрямках для готування сотень різновидів смачних і корисних страв.

ВИРОЩУВАННЯ ГАРБУЗА

Гарбуз – теплолюбна рослина. Найоптимальніший час посадки, коли ґрунт повністю прогрівся і перевищує середньодобову температуру +10°С. Посадка гарбуза в ґрунт здійснюється при температурі не нижче +13°С, тому що при більш низьких температурних показниках насіння не одержує розвитку і загниває у ґрунті.

Як правило, у цей момент ґрунт уже позбавлений того обсягу вологи, котрий був би достатнім для формування сходів. Для її заповнення в посадкову лунку вливається близько двох літрів теплої не нижче +50°С води. У міру усмоктування води в ґрунт закладається насіння. Зверху насіння засипається живильною сумішшю і мульчується торф'яною крихтою або перегноєм. Ці заходи сприяють підвищенню польової схожості насіння.

Міжлункова відстань повинна складати не менше 60 см, тому що гарбуз має здатність дуже сильно розростатися. Завдяки особливостям плестися гарбуз висаджують удалині від прямостоячих рослин, а грядки планують на відкритих ділянках із прямим доступом сонячного світла.

Вирощування гарбуза виробляється двома способами:

- розсадою, вирощеною в парнику або в домашніх умовах за допомогою паперових стаканчиків за місяць до планованого висадження. Розсада не пікірується; - насінням, яке вносять безпосередньо в ґрунт не пізніше кінця травня місяця.

ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ДОГЛЯДУ ЗА ГАРБУЗОМ

- При посіві - обов'язковим є внесення в лунки органічних добрив: гною, торфу або перегною.

- Укривання посівів плівкою для відновлення температурного режиму.

- Обов'язковий полив теплою водою в момент цвітіння, утворення і формування зав'язей.

- У момент дозрівання гарбуза полив обмежують.

- Обов'язковим є внесення підживлення кожні два тижні.

- Проведення робіт з обмеження зіткнення плода, що зріє, із ґрунтом шляхом підкладання не гниючих матеріалів під овоч.

ПОЛИВ

Будучи рослиною вологолюбною, на що вказує її розгалужена коренева система та велике листя, гарбуз має потребу у великих обсягах поливу. Висмоктуючи вологу із ґрунту, він відразу випаровує її через листя, тим самим забезпечуючи собі комфортні умови парника в системі власного куща. Це необхідно рослині для формування жіночих суцвіть. Будучи безмежно ніжною квіткою, ці суцвіття не переносять спеку і сухість. Тому особливу увагу поливу необхідно приділити в період цвітіння гарбуза.

Вода, що використовується для поливу, не повинна бути нижче +20°С. Не поливають гарбуз водою із джерел або артезіанської свердловини, тому що холодна вода здатна знищити рослину. Перед поливом необхідно спушити ґрунт на глибину до 10-12 см, не ушкоджуючи при цьому верхню частину кореневої системи, а також видалити бур'яни.

ОСНОВНІ ВИДИ ПІДЖИВЛЕННЯ

Підживлення виконують у два етапи. Перший етап проводиться з появою трьох або п'яти справжніх листків. У ґрунт вносять нітрофоску в кількості 10 г на кущ у сухому вигляді. Другий етап проводять на самому початку утворення батогів із внесенням нітрофоски, розчиненої у воді, у кількості 15 г на кущ рослини.

Великий ефект мають:

- підживлення попелом і зольними елементами з розрахунку 1 склянка на кущ; - підживлення розчином коров’яку з розрахунку 1:8. Вноситься по одному відру на 5-6 кущів на початку вегетаційного періоду та по одному відру на 3 рослини в період дозрівання плодів.

Отже, щоб виростити якісний урожай гарбуза в умовах власного городу, необхідною і достатньою умовою буде ретельний полив і своєчасне підживлення рослин. Вегетаційний період гарбуза триває близько трьох місяців. За 90 днів, не докладаючи великих зусиль і трудомістких операцій, можна виростити на своїй ділянці смачний і корисний продукт.

Гарбуз - рослина невибаглива. При відповідному догляді, він завжди віддячить багатим урожаєм.