Підійшов вересень, і вже відчувається перший подих золотої осені. Дні стрімко коротшають, а середньодобова температура помітно знижується. У другій половині місяця в середній смузі вже велика ймовірність перших нічних заморозків. У цьому місяці бажано завершити всі роботи зі збору врожаю на ділянці і приступити до підготовки свого саду до зими.

ОБРІЗУВАННЯ. На плодових деревах роблять санітарне обрізування: видаляють «на кільце» або на гілку заміщення усі сухі, поламані, хворі гілки, а також кореневу поросль. Зрізи слід замазати садовим варом. Штамби рекомендовано очистити від відмерлої кори, промити 1% розчином мідного купоросу, приготувати до побілки на зиму. На зерняткових деревах (яблунях і грушах) для прискорення визрівання робиться прищипування пагонів, що швидко ростуть. У другий декаді місяця обрізують кущі: на чорній смородині видаляють усі гілки старші за 4 роки, на порічці – старші за 6 років, на аґрусі – старші за 7 років. При цьому вирізують і спалюють усі гілки, що уражені скляницею, борошнистою росою або іншими шкідниками чи хворобами.

ОБРОБКА САДУ. Для боротьби із паршею практикують післязбиральну обробку дерев 5% розчином карбаміду. При наявності шкідників доцільно провести обприскування біопрепаратами. Для покращення лежкості фруктів за один-два тижні до збирання пізніх сортів роблять позакореневу обробку 0,5-0,7% розчином хлориду кальцію або занурення плодів у 4% розчин цієї солі.

У ГОРОДІ. Завершується збирання овочевих культур. Гичку без ознак захворювань можна використовувати для компосту. Площі, що звільнилися, зазвичай удобрюють напіврозкладеним гноєм. Проте ефективнішим буде використання біогумусу (вермікомпосту) «Гумівіт», який на відміну від гною, не містить патогенних організмів і насіння бур’янів. Це позбавить від зайвих проблем у наступному році. При цьому біогумус містить більше поживних елементів. На сотку (100 м2) потрібно всього 30,0-50,0 л «Гумівіту». А значить, немає ніякої потребу перевертати купи гною. Не забудьте приготувати грядки для озимого часнику і підзимових посівів холодостійких культур (редиска, морква, салат, шпинат та ін.). Для цього треба рівномірно розсипати 1,0-1,5 л «Гумівіту» на 1 м2 грядки і зробити глибоке перекопування. В залежності від довгострокового прогнозу погоди, часник висаджують у кінці вересня або у жовтні, а підзимові культури – наприкінці жовтня або у листопаді, щоб вони не проросли з осені.

ПОСАДКА. У першій декаді вересня завершують висадку флянців суниці. В кожну лунку висипають 0,1-0,2 л «Гумівіту» і ретельно перемішують із землею. Після висадки роблять рясний полив із розрахунку не менше 2 л води на лунку. У другий декаді місяця починайте посадку винограду, ягідних кущів і троянд. Під ці культури «Гумівіту» вносять 1,0-1.5 л на посадкову ямку. Важливо перед посадкою приготувати «бовтанку» - схожу на сметану суміш глини і пастоподібного добрива «Гуміпас», в яку треба занурити кореневу систему. Після посадки поливати саджанці під корінь краще за все 1.3% розчином «Гуміпасу». Посадку яблунь, груш, вишень, слив слід відкласти до кінця вересня-початку жовтня, а персик, черешню, абрикос краще висаджувати навесні.

РОЗМНОЖЕННЯ СМОРОДИНИ І ПОРІЧОК. Спочатку приготуйте грядку: на одну сотку розкидайте 1,0-1,5 т перепрілого гною і перекопайте. Замість гною можна використовувати «Гумівіт». Це практичніше і корисніше для ґрунту і рослин. Під перекопування розсипають від 30,0 до 50,0 л препарату на 100 м2. Із серединної частини визрілих однорічних пагонів чорної смородини і верхньої частини пагонів порічки готують живці довжиною близько 20 см, які повністю занурюють у ґрунт під кутом 45 градусів, рясно поливають і мульчують біогумусом шаром 1-2 см. За рік отримують саджанці, які вже можна пересадити на постійне місце.

ТЕПЛИЦІ. Видаліть усі рослинні рештки. Проведіть санацію шляхом обкурювання молотою сіркою, продезінфікуйте інвентар і ґрунт. При необхідності робиться заміна ґрунту теплиці.

Джерело: http://zahidonline.com