Кращий спосіб порадувати себе і своїх близьких хорошим вином — зробити його самому. Це зовсім не так складно, як може здатися спочатку. До того ж, домашнє вино зовсім недороге у виготовленні і повністю натуральне, що виключає шкоду для вашого здоров’я від споживання цього оспіваного поетами напою.

Підготовка винограду для при готування домашнього вина

В якості сировини рекомендуємо використовувати невеликий синій виноград, який росте практично на кожному подвір’ї. Тім хто живе на поверхах можуть на початку осені купити його на ринках за цілком прийнятні гроші.

Купувати потрібно вже повністю дозрілий виноград, так як рівень цукру в ньому максимальний, а кислотність, навпаки, незначна.

Так як бродіння відбуватиметься за рахунок дріжджів, в надлишку присутніх на шкірці ягід, виноград ні в якому разі не можна мити. Просто відокремте ягоди від гілок і розчавіть їх руками або ногами в ванні або в відповідній за розміром ємності.

Мезга, що вийшла, після давки, переливається в посуд з досить широким горлом, і залишається на вісім-десять днів при температурі 10-15 градусів.

Контроль бродіння

Уже через кілька годин після того, як мезга виявиться в підходящих температурних умовах, почнеться процес бродіння.

Сусло потрібно обов’язково перемішувати кілька разів на день, прибираючи шкурки ягід винограду які піднялися на поверхню. Якщо цього не робити, осад опуститься на дно і вино зіпсується задовго до розливу по пляшках.

У заздалегідь підготовлену ємність через кілька шарів марлі або достатньо щільну тканину (також можна використовувати капронову панчоху) повільно переливають сік.

Додавання цукру

Для того щоб вино не вийшло кислим, в нього потрібно обов’язково додати цукор. Від того, наскільки солодким, або, навпаки, сухим, ви хочете зробити вино, залежить кількість цукру. Зовсім обійтися без нього не вийде.

Перелийте 3-4 літри сусла в окрему каструлю, всипте в неї 3 склянки цукру і поставте на повільний вогонь. Після того, як цукор повністю розчиниться, перелийте підсолоджений сік в основну ємність, розмішайте і спробуйте на смак. Процедуру можна повторювати кілька разів, поки результат вас не влаштує.

Скільки потрібно настоювати вино з винограду

Ось ми і підійшли до заключного етапу. Вино має настоятися, для чого його переливають в трилітрові банки (можна використовувати і ємності іншого об’єму). До горла банки потрібно залишити 3 сантиметри, а зверху поставити гідрозатвор.

Як правило, на другий день через трубку гідрозатвора починає виходити газ, а вже на третій день на дні банки виявляється осад. Вино переливається в нові банки, на які знову ставиться гідрозатвор.



pic

Через місяць з домашнього вина можна знімати пробу та пригощати близьких напоєм Богів.