7 вересня 2015 року минає сорок днів, як відійшов у вічність видатний громадський і політичний діяч Рівненщини, науковець, педагог, один із засновників «Просвіти» та Народного Руху України, активний борець за незалежну Україну Олекса Новак.

Це непересічна, яскрава особистість, людина високих моральних чеснот, гідний патріот, у якого слово і діло завжди підпорядковувались високій ідеї відродження української держави та служіння українському народові.

В цей день у Рівне нському обласному краєзнавчому музеї, о 16 годині, відбудеться вечір пам'яті визначного нашого земляка. Під час його проведення ще раз згадаємо про сторінки життєвого шляху, на якому були складності та перешкоди, репресії та гоніння, боротьба з тоталітарною системою. Незважаючи ні на що, за кілька місяців до своєї смерті, у книжці «Відлуння минулих літ» Олекса Новак писав: «Якби мене запитали чи жалкую я про те, як склалось моє життя, я б відповів: анітрохи… і якби довелося починати все спочатку та вибирати, я обрав би життя яке прожив…»

На пам'ятний вечір запрошують усіх тих, хто знав Олексу Федоровича, був його учнем та побратимом, віддати данину пам'яті цій непересічній особистості.