Верховна Рада України у першому читанні ухвалила законопроект про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади. За документ проголосувало 265 народних депутатів.

Законопроектом, який пропонує президент України, змінюється адміністративно-територіальний устрій країни. Місцеві органи влади отримують значний об'єм повноважень. У власність територіальних громад передаються землі, рухоме і нерухому майно, комунальні об'єкти, природні ресурси тощо.

Крім того, глава держави зможе тимчасово призупиняти повноваження місцевих органів влади у випадку, якщо є загроза державному суверенітету.

Найбільші суперечки стосуються децентралізації на тимчасово окупованих територіях сходу України. Критики документа стверджують, що бойовики отримають важелі впливу на ситуацію в державі і будуть легалізовані.

Своєю чергою, ті, хто виступає "за", переконані, що жодного особливого статусу проросійські терористи не матимуть, а вводиться лише специфічний порядок здійснення "місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей".

Джерело: ТСН