28 серпня в Головному управлінні ДСНС у Рівненській області відбувся брифінг з представниками обласних мас-медіа. Про стан з пожежами в природних екосистемах Рівненщини, їх причини та наслідки, журналістів поінформували заступник начальника ГУ ДСНС Олег Панюк та начальник оперативно-координаційного центру ГУ ДСНС Богдан Данилюк.

За словами рятувальників, протягом цього літа підрозділи ДСНС Рівне нської області та працівники лісогосподарських підприємств вже ліквідували 57 пожеж в лісопаркових зонах та 23 пожежі на торфовищах. Також вогнеборці 154 рази виїздили, щоб приборкати загоряння сухостою, сміття та рослинних залишків на відкритій території. Під час таких пожеж 3 людей загинуло, ще 6 чоловік отримали травми різного ступеню важкості. Всі трагічні випадки сталися через нехтування громадянами елементарними правилами пожежної безпеки.

Під час брифінгу доповідачі наголосили, що однією з найбільших проблем останніх двох місяців для мешканців краю є несанкціоноване і неконтрольоване спалювання стерні та післяжнивних залишків, адже через спекотну суху погоду це призводить до поширення вогню на великі площі, створюючи суттєву загрозу для розташованих поруч лісових масивів та населених пунктів. З метою запобігання подібних випадків співробітниками Служби порятунку постійно проводиться широкий комплекс масово-роз’яснювальної роботи серед населення із залученням органів місцевої влади, депутатського корпусу, соціальних служб, громадських активістів тощо. Також для профілактики пожеж в природних екосистемах використовуються можливості засобів масової інформації, зовнішньої соціальної реклами та проводяться громадські заходи з дітьми та молоддю.

На завершення брифінгу, рятувальники через присутніх журналістів вкотре звернулися до мешканців Рівне нської області із застереженням щодо неухильного дотримання вимог пожежної безпеки, особливо під час перебування в лісопаркових та рекреаційних зонах. Адже лише свідоме ставлення громадян до питань пожежної безпеки дозволить попередити лихо та зберегти цілісність екосистеми Рівне нщини. У разі виявлення пожежі слід негайно повідомити Службу порятунку за номером телефону «101».

Окремо співробітники Держслужби з НС наголосили на забороні спалювання на території сільгоспугідь та приватних господарств у цей сухий період залишків стерні, сухої трави і сміття.

Сподіваємося, що звернення співробітників Головного управління ДСНС знайде порозуміння серед населення Рівне нщини і надалі наші громадяни неухильно дотримуватимуться правил пожежної безпеки під час відпочинку на природі, особливо в лісових зонах.

Про це повідомили у прес-службі ГУ ДСНС у Рівне нській області