Вагітність - період дуже непростий і з точки зору фізіології і з точки зору психології. У майбутньої мами не тільки росте живіт, її мучить нудота, набряки та інші неприємності. А також страхи і переживання за себе і насамперед - за майбутнього малюка.

Страх перший: «Мені непідвладне моє тіло, воно виходить з-під контролю»

Начебто все йде своєю чергою - животик і вага ростуть, але пропорції тіла і хода змінюються, центр ваги зміщується, з'являються набряки. Апетит теж виходить з-під контролю - хочеться шоколаду, який ніколи не любила, це пережити можна, але як бути з бажанням погризти крейду або - гірше того - землю? Спокійно полежати не можна - в будь-якій позі живіт заважає, ходити важко, але ж треба багато рухатися. Звідкись з'являється чутливість до запахів. Навіть з приводу самих звичайних продуктів харчування виникають питання: а чи можна?

Що робити: знайти грамотного лікаря, який буде консультувати з усіх незрозумілих питань. На прийом до нього приходити з зошитом, в якому вже є питання і куди можна написати відповіді, або записувати їх на диктофон. Не рахувати вагітність хворобою і намагатися насолоджуватися цим станом. Не відмовляти собі в милих дрібницях - купіть гарний одяг, зробіть легкий макіяж, сходіть в перукарню.

Страх другий: «Раптом мене, таку товсту, розлюбить чоловік? Як я одна з дитиною залишуся? »

Психіка під час вагітності зазнає важливі зміни. Цікаво, що психологи вважають жіночі капризи під час вагітності нічим іншим як способами довести самій собі, що чоловік - як і раніше вірний і люблячий. У чоловіка зовсім інша реакція - він боїться в майбутньому втратити можливість діяти за своїм вибором, адже йому треба буде рахуватися з новонародженою дитиною. І, звичайно, найпоширеніший чоловічий страх - що жінці він вже не буде потрібен. Якщо чоловік раптом почне контролювати свою вагітну дружину, нехай навіть з благою метою (стежити за її дієтою, не дозволяти водити машину і т.д.), вона вважатиме це деспотичністю. Що вже говорити про випадки, коли чоловік буде цуратися своєї дружини в цей період, проводячи час у своїх компаніях ... тут йому не минути лиха! У результаті - образи, конфлікти, сльози і нерозуміння.

Що робити: разом обговорити свої проблеми, вислухати один одного і постаратися поставити себе на місце іншого. Жінці найкраще отримати вже зараз соціальні гарантії свого майбутнього: зареєструвати офіційний шлюб, заздалегідь дізнатися, які виплати покладені від держави, яку суму виплатить роботодавець, куди прописати майбутнього малюка і т.д. І добре б відвідати психолога.

Страх третій: «Я боюся народжувати»

Цей страх відчувала абсолютно кожна жінка, і це нормально. З дитинства дівчинка знає, наскільки болючими бувають пологи, їх показують у фільмах, подруги чи сусідки «послужливо» діляться «страшилками». Окрім особистого страху перед болем, ускладненнями, жінка боїться за життя і здоров'я крихітки.

Що робити: налаштуватися на позитивний лад. Не слухати ніяких розповідей і порад, навіть припиняти спроби поділитися історіями про пологи і вже точно не читати про них в інтернеті. Почитати спеціальну літературу про подолання болю, краще, якщо вона буде написана лікарем. І звичайно, обговорити саме ваші пологи з лікарем, і пам'ятати, що кожні пологи унікальні, і не факт, що чийсь негативний досвід повториться у вас.

Страх четвертий: «Раптом малюк народиться хворим»

Цей страх з’являється через неможливість особисто контролювати процес розвитку малюка. Ні УЗД, ні всілякі аналізи не можуть на 100% гарантувати, що дитина народиться здоровою.

Що робити: відвідувати всі планові консультації та обстеження. Вони придумані спеціально для того, щоб розпізнати можливу патологію на ранніх термінах і постаратися вилікувати її. Скринінгові (масові) обстеження для виключення хромосомної патології у плода проводяться в 10-13 і 16-20 тижнів вагітності. Це цілком безпечний метод, для дослідження беруть кров з вени. Якщо ви робите те, що треба, залишайтеся спокійними і чекайте зустрічі з малюком. Більше ви в будь-якому випадку зробити не зможете - ні для нього, ні для себе.

Страх п'ятий: «У нас не вистачить грошей, щоб гідно виростити дитину»

Так, зараз складна економічна ситуація, а народження малюка - це завжди чималі витрати. Але, з іншого боку, чекати ідеального моменту теж не вихід - труднощі будуть завжди.

Що робити: вагітній жінці переживати про це вже трохи пізно. На найнеобхідніше малюку вистачить завжди, адже можна купувати не брендові і люксові речі, а щось простіше й дешевше. Часто новоявленим батькам віддають багато речей рідні і знайомі, чиї діти вже підросли.

І, найголовніше, маляті потрібні насамперед ваша любов і турбота, а це ви завжди в змозі йому дати.

pic

pic

pic