Більшість дітей починають обгризати нігті перш, ніж вони досягнуть віку 3 років. Однією з причин може бути те, що нігті викликають роздратування. А також ця звичка може бути реакцією на стрес, нудьгу і втому.

Позбутися від цієї звички буває непросто. Досить спостерігати за дорослими, щоб зрозуміти – ця проблема властива багатьом людям.

Щоб відучити дитину гризти нігті, їх треба спочатку обрізати. Можна спробувати змащувати нігті або кінчики пальців якимось речовиною, що має неприємний запах або смак. Таким чином, одні рефлекси (неприємний запах і смак) на підсвідомому рівні викорінять інший (гризти нігті). Причому відбудеться це непомітно для малюка. Проте стежте, щоб використовувана речовина не була токсичною.

Другий спосіб підходить для дівчаток. Він не зовсім гуманний, але буває дієвим. Дівчинці можна нафарбувати нігті лаком і сказати, що це шкідлива речовина. А також попередити, що якщо вона отгризет хоча б шматочок, розболиться живіт. У цьому випадку страх перед небезпекою повинен пересилити шкідливу звичку. Але пам’ятайте, що не всі дівчатка полохливі …