Те, що ще якихось десять років тому здавалося фантастикою, сьогодні можливо — будинок, що володіє інтелектом, здатний самостійно вирішувати багато побутові завдання. Що ж може ця система, що отримала назву розумний будинок? Забезпечити вищий рівень комфортного життя для своїх господарів, самостійно керуючи системами інженерної та мультимедійної, системою безпеки і навіть надавати деякі медичні послуги. В розумного будинку всі внутрішні системи пов’язані єдиним керуючим центром, чинним по заданих господарями завданням.

Що вміє робити розумний будинок

Залежить від набору функцій, обраних господарем. Наприклад, Ви хочете прийняти ванну, повертаючись додому після важкого дня — дайте команду і розумний будинок підготує ванну для Вас, причому вода буде саме тієї температури, яку Ви віддаєте перевагу, з точністю до десятої частки градуси Цельсія. Або, повертаючись жарким літом з поїздки, Ви хочете, щоб розумний будинок активував систему кондиціонування і встановив у приміщеннях певну температуру — потрібна тільки Ваша команда, як тільки розумний будинок отримає її, все буде зроблено. Розумний будинок дійсно гарний — тому в перекладі з англійської назва цих систем звучить, як «спритний», «кмітливий».



pic

Що являє собою розумний будинок

Розумний будинок створюється системою електроніки, пов’язаної єдиним центром. Всі існуючі на даний момент системи подібного роду має два основних напрямки: високо екологічний та економічний варіант, об’єднані єдиною метою — комфорт для господаря. У системи розумний будинок дві головні завдання — обслуговування та розвага.

Всередині приміщень розумного будинку управління ведеться за допомогою пульта ДУ, їх може бути декілька або тільки один загальний (універсальний). Мозок розумного будинку являє собою сервер, який містить в своїй пам’яті керуючі програми, він надзвичайно важливий, тому дубльований другим аналогічним сервером — таким чином повністю виключається можливість припинення функціонування розумного будинку з-за якихось неполадок в основному керуючому комп’ютері.


pic

Розумний будинок оснащений функціями розваги своїх господарів, технічно вони управляються підсистемами медіасервер і мультирум. Приміром, якщо раніше господарі з нетерпінням чекали рекламного перерви в трансляції улюбленої передачі, то система мильтирум тепер дозволить їм побувати на кухні і не переривати перегляду телепрограми або фільму. Система мультирум управляє всіма аудіо та відеопристроями в розумному будинку, всієї аудіо і відео інформацією, що надходить або вже наявної в будинку.

Безпека житла у веденні розумного будинку

Система відеокамер і аудіопристроїв, у комплексі є очима і вухами розумного будинку, повністю виключити проникнення сторонніх. Розумний будинок сам впустить господарів, домашніх тварин в приміщення і не допустить вхід сторонніх, особи яких не містяться в його базі і яким дозволений доступ. Розумний будинок здійснює самостійне обслуговування приміщень

Системи розумного будинку працюють автоматично, його господарям не потрібно самостійно стежити за освітленням і рівнем температури в приміщення — все це система зробить сама. Перший час господарям розумного будинку важко звикнути до його самостійності в моменти, коли освітлення самостійно вмикається і вимикається, підлаштовуючись під погодні умови та час доби.



pic

У розумному будинку побутова техніка здатна виконувати свої функції самостійно — холодильник сам замовить необхідні продукти харчування через інтернет, пилосос зробить прибирання приміщень. Управління розумним будинком нагадує цікаву гру, не чи правда?

Якщо господарі розумного будинку мають або вирішили завести домашнього вихованця — розумний будинок подбає про них у відсутності господарів. Потрібно лише корм, яким харчується домашній вихованець (вихованці) і автоматична годівниця, керована центральним комп’ютером розумного будинку. Таке рішення чудово підходить у випадках, коли господарям необхідно виїхати на тривалий час — у відпустку або на дачу.

Робот-пилосос розумного будинку

Одним із чудес останнього покоління технічних новинок є пилосос-робот, контрольований системою розумний будинок — це диво-прилад виконати весь спектр збирання, від збору пилу до вологого прибирання приміщень. Робот-пилосос вміє спускатися по сходових сходах, не торкатися стін і кутів, видалити пил навіть в самих важкодоступних місцях, а потім повернутися на своє місце для зарядки акумуляторів.



pic

Цей побутовий прилад здатний на більше! У конструкцію пилососа-робота включена лампа ультрафіолетового світла, з допомогою якої робот-пилосос обробить поверхню підлоги від бактерій і мікробів, поширюючи під час своєї роботи аромат, приємний господарям.

Розумний будинок повністю підкоряється командам, заданим його власниками і тільки ними.