Фахівці санепідслужби Тернопільщини виявили в сусідньому з Радивилівським – Кременецькому районі збудник смертельно небезпечного захворювання – лептоспірозу.

З 5 по 7 серпня спеціалісти обласного лабораторного центру Держсанепідслужби провели обстеження територій населених пунктів Кременецького і Збаразького районів.

«За результатами проведених досліджень польового матеріалу отримано 7 позитивних результатів на лептоспіроз від мишовидних гризунів – це польові та лісові миші. Зокрема, збудник виявили у селах Кушлин Кременецького і Романове Село Збаразького районів», – зазначив начальник Державної санітарної служби в області Володимир Паничев.

Дослідження матеріалу продовжують. Також для обстеження відібрано проби води та субстратів.

Довідка:

Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба, що викликається збудником з роду лептоспір. Характеризується ураженням капілярів, часто ураження печінки, нирок, м’язів, інтоксикація, супроводжується хвилеподібною лихоманкою.

Резервуаром лептоспір є гризуни (щури, миші), а також свині, рідше – велика худоба та собаки. Зараження людини відбувається при споживанні сирої води, купанні у заражених водоймах, при роботі на заливних луках, полях зрошення, у місцях звалищ, при догляді за домашніми тваринами, споживанні інфікованих продуктів.

Про це повідомляють на сайті radyvyliv.info з посиланням на ZIK.