Якщо ви плануєте проведення капітального ремонту в будинку або квартирі, то напевно ви вже починаєте замислюватися про те, якого стилю інтер'єру віддати перевагу. Що краще - класика або сучасний авангард, чорно-біла вишуканість або яскравість у всіх її проявах, затишний кантрі або розкішний бароко? Іноді вибір стилю може бути завданням дуже і дуже непростим. Також важливо зрозуміти, на що конкретно ми з вами орієнтуємося, роблячи такий вибір. Шукаємо своє або сліпо слідуємо моді? Кілька корисних порад допоможуть вам визначитися з концепцією вашого ідеального інтер'єру, який дасть вам можливість поєднати останні модні віяння і ваші персональні погляди.

1. Оцініть ваше житло зараз

Постарайтеся відволіктися і з боку оцінити історію, яку на даний момент розповідає про вас ваша квартира. Хто її власник? Як часто він буває вдома, як проводить дозвілля, які речі є для нього найбільш цінними і милими серцю? Визначте для себе ті елементи інтер'єру, з якими негайно хочеться попрощатися, і ті, які ви хочете залишити, не дивлячись ні на що. Саме останні допоможуть вам визначитися: на їх основі і потрібно розробляти новий стиль. Такий варіант аналізу допоможе вам зрозуміти, чого ви хочете домогтися: змінити стиль інтер'єру цілком або залишити загальні його риси, зробивши наголос на цікавий декор та оздоблення.


pic

2. Увага на дрібниці

Проаналізуйте всі пам'ятні дрібниці, які зберігаються у вас вдома. Різні старі фото, листівки, картини, статуетки та інші елементи можуть значно допомогти вам визначитися зі стильовим рішенням. Проте варто залишати тільки ті речі, які насправді вам дорогі, і які підійдуть під вашу загальну ідею, з іншими можна без жалю розлучитися.



pic

3. Шукайте натхнення

Подумайте про те, що таке для вас затишок і які асоціації він у вас викликає. Наприклад, досі найбільш комфортним місцем для вас залишається бабусин будиночок в селі - тоді ви можете додати в інтер'єр атрибути стилю кантрі. Або, припустимо, одного разу ви відвідали Францію, і тепер побачені там інтер'єри не дають вам спокою - тоді сміливо звертайтеся до французького стилю. Подумайте про кольорове рішення, текстури, меблі - все це повинно чітко відповідати вашим вимогам по відношенню до того місця, в яке вам буде хотітися повертатися знову і знову.



pic

4. Використовуйте свої хобі

Любите читати книги, займатися спортом, не мислите себе без готування, малюєте, обожнюєте кіно? Атрибути ваших захоплень можуть стати прекрасними елементами стилю інтер'єру. Ваші малюнки, фотографії, домашня бібліотека і так далі - кожен предмет може стати яскравою родзинкою стилю вашого будинку.



pic

5. Помрійте

Дозвольте собі повністю віддатися фантазії і в деталях уявіть собі будинок своєї мрії. Вас надихають каміни, величезні вікна, ліжко з балдахіном? Це все цілком реально втілити у вашій квартирі, лише трохи зменшивши масштаби.



pic

6. Збирайте картинки

Періодично переглядайте сайти, пов'язані з ремонтом і дизайном інтер'єру, і зберігайте картинки, які вам подобаються, в окрему папку. Ви можете переглянути їх усі, і виділити загальні риси, які є для вас привабливими: можливо, це якісь кольорові рішення, особливості композиції. Виділіть їх і при розробці вашого стилю орієнтуйтеся на них.



pic

7. Не зациклюйтеся

Якщо вам подобаються відразу кілька стилів інтер'єру, то це абсолютно нормальне явище. І не обов'язково ставити суворі рамки якогось одного стилю. Ви цілком можете поєднувати між собою різні стилі, за умови, що кінцевий результат буде гармонійним. Та й еклектика в дизайні - це яскравий хіт останніх кількох років.



pic

8. Ваші точки комфорту

Напевно у вашому будинку є речі, які дають вам особливе відчуття комфорту. Наприклад, ви любите напівтемряву, і тоді вам необхідні щільні штори і світло, яскравість якого ви можете регулювати. Або ж на вас позитивно впливає певний колір, і тоді ви неодмінно повинні включити його в свій інтер'єр. Такі прості асоціації стануть для вас корисним інструментом при підборі вашого стилю.



pic

9. Відвідуйте гостей

Фотографії - це, звичайно, добре, однак, реальні інтер'єри дадуть вам зрозуміти набагато більше. Походіть по друзях, які вже зробили ремонт, проаналізуйте їх інтер'єри, зрозумійте, що вам подобається і не подобається в них, що б ви хотіли взяти на замітку, а що б ніколи не спробували. Звертайте увагу на такі моменти кожен раз, коли приходите в гості, і тоді ваші уявлення щодо вашого ідеального інтер'єру будуть куди більш чіткими.



pic

10. Ваш гардероб

Ваші вподобання в одязі, так само як і стиль інтер'єру, можуть багато розповісти про вашу особистість. Хто господар будинку, який його стиль, чому він любить саме ці кольори, що для нього найголовніше - часто ваші колекції взуття і суконь здатні відповісти на ці питання краще, ніж найточніша психологічна діагностика. Так от, якщо ви обожнюєте яскраві речі, то, можливо, сувора квартира в бежевих тонах - лише данина класиці, але ніяк не ваш вибір? Зіставте гардероб і інтер'єр і подумайте ще раз, яким би ви хотіли його бачити. І тоді ситуація стане зрозумілою.


pic