Із поступовим подорожчанням енергоносіїв все більше людей намагається привчити себе до економії. В побуті ми користуємось великою кількістю побутових приладів і їхнє раціональне використання дозволить зменшити електроспоживання. ((http://www.teploline.com.ua/statti/45-yak-ekonomyty-elektroenerhiyu.html)(teploline.com.ua)) пропонує декілька практичних способів збереження електроенергії в домі.

ЕЛЕКТРОПЛИТА ТА ЕЛЕКТРОДУХОВКА

Споживання — до 90 кВт за місяць. Для економії використовуйте посуд для приготування їжі із рівним дном, розміри дна кастрюлі повинні відповідати розмірам камфорки, щоб не гріти повітря. За 5 хвилин до закінчення приготувань вимикайте плиту чи духовку. Під час приготування їжі заповнюйте електродуховку декількома стравами.

ХОЛОДИЛЬНИК

Електроспоживання — до 60 кВт протягом місяця. Холодильник потрібно розташувати подалі від нагрівальних чи опалювальних приладів та прямих сонячних променів. Встановлюйте комфортний ступінь холоду та не ставте гарячу їжу в холодильник.

ЕЛЕКТРИЧНИЙ ЧАЙНИК

Витрата електроенергії — близько 15 кВт в місяць. Кип'ятіть тільки потрібну кількість води (1-2 чашки, а не 1-2 літри) та вчасно очищайте чайник від накипу.

ПРАЛЬНА МАШИНА

Споживання електроенергії — 26 кВт за місяць. Завантажуйте оптимальну кількість прання, на яку розрахована пральна машина, недовантаження чи перевантаження призводять до збільшення витрат енергії. Періть при оптимальній температурі та при можливості відмовтеся від попереднього прання.

ЕЛЕКТРИЧНИЙ БОЙЛЕР

Споживання близько 60 - 80 кВт в місяць. Нагрівайте воду для комфортної температури, щоб можна було обійтись без домішування холодної води при користуванні. Зайвий перегрів води збільшить витрати електрики та води.

ДВО- чи ТРИТАРИФНИЙ ЛІЧИЛЬНИК

Встановлюйте дво- чи тритарифний лічильник та споживайте електроенергію в нічний час по мінімальному тарифу. Найбільше таким чином можна економити на електричному опаленні та пранні. А виключаючи використання електроприладів в піковий період (максимальний тариф на електроенегрію), економте на всіх інших електроприладах.

ОСВІТЛЕННЯ

Приблизне споживання 50 — 60 кВт в місяць. Вимикайте за собою світло — це найперше правило економії електроенергії в домі. Також радимо замінити всі лампочки на енергозберігаючі чи світлодіодні, які хоч і дорожчі, але мають більший ресурс роботи та набагато меншу потужність в порівнянні з лампами розжарювання. Встановлюйте у своєму приміщенні точкове освітлення.

ЕЛЕКТРООПАЛЕННЯ

Енергозберігаючі системи опалення — запорука економії на довгі роки, тому не використовуйте застарілі масляні радіатори чи інші неефективні електрообігрівачі. На стадії виготовлення проектної документації вказуйте, що Ви обігріватиметесь електрикою — це зменшує вартість електроенергії як для населення, так і для підприємств, та збільшує виділену на ваш будинок потужність.

УТЕПЛЕННЯ БУДИНКУ

Чим краще утеплене приміщення, тим нижчі його тепловтрати і взимку ви не будите використовувати додаткові електричні обігрівачі. Тому під час будівництва чи ремонту вкладайте кошти в утеплення стін, підлоги, дверей та горища.

ВСТАНОВЛЮЙТЕ МЕТАЛОПЛАСТИКОВІ ВІКНА

Металопластикові подвійні чи потрійні (енергозберігаючі) склопакети мають набагато кращі експлуатаційні властивості: нижчі тепловтрати та покращену шумоізоляцію. Якщо у вас звичайні вікна, обов'язково заклейте їх.

ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧІ ПРИЛАДИ

Рекомендуємо купувати побутові прилади із класом енергозбереження А чи А+, особливо прилади, які працюють постійно.