Лучанин Микола Воляник змайстрував перше в місті таксі з педалями. Тепер чоловік планує влаштовувати для жителів та гостей Луцька велоекскурсії.

«Пʾятий рік займаюся велоспортом, і тільки два роки тому подумав: чому б не тільки самому кататися, а й людей возити? – пригадує Микола. – В інтернеті знайшов багато прикладів велотаксі. Виявилося, така річ існує давним-давно. Але захотілося зробити щось справді класне – сучасне, досконале і технологічне. Краще, ніж є сьогодні в Європі й Америці».



pic

Велорикша поки що не доведена до стану досконалості. Не встановлений системний блок з пультом, який управлятиме габаритними ліхтарями, «стопами», сигналами поворотів, фарами – усе як в справжньому авто. Конструктор хоче обладнати свій транспорт ще й електродвигуном, відеокамерами замість дзеркал заднього виду і навіть GPS-навігатором.



pic

Втім і сама велокарета – без електроніки і двигуна – річ недешева. «Три тисячі доларів це коштує. Доставимо двигун – додасться ше 1,5 тисячі», – каже Микола Воляник.

Усе в ній продумано до деталей – запевняє. Навіть тентова тканина, якою обшитий корпус.

«Зараз у нас тканина зі скловолокна, але в подальшому хочемо корпус обшивати матеріалом з карбоноволокна. Він міцніший і легший. Зараз робимо верстат, який мотає карбоноволокно».

Микола працює над велорикшею разом з татом. Той – майстер по металу, тож справу знає. Зробили уже три апарати – усе за власні кошти. Справа за технологічним вдосконаленням. А далі – реклама, розкрутка бренду і вихід на ринки інших міст і країн. Презентувати свою торгову марку «Jump-in» («Заскакуй!») Микола Воляник планує у березні. Але вже зараз знімає про своє велотаксі фільм. І має намір уже з найближчих вихідних катати людей територією історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» і Центральним парком культури і відпочинку імені Лесі Українки. Для того запрошують на роботу охочих попрацювати водіями велорикш.



pic

«Повністю об’їхати весь парк великим колом буде коштувати 40 гривень. На перспективу, коли запрацюємо як повноцінне таксі, по місту будемо брати 15 гривень за посадку, 5 гривень за кілометр дороги. Пасажирів може бути максимум двоє. Боятися не треба: 240 кілограмів моя велорикша витримує без проблем», – розповідає Микола Воляник.

Насправді ціна поки що не надто принципова, каже власник велотаксі. Головне – дати людям можливість звикнути до нового сервісу. І оцінити його переваги: комфорт, нестандартність, екологічність і незалежність від автомобільних заторів.

Джерело: volyn.tabloyid.com.