Якому князю належала висла печатка з Пересопниці? Відповідь на це питання отримаємо у жовтні, можливо, до Покрови Пресвятої Богородиці, тоді, коли буде опрацьовано матеріали цьогорічної археологічної експедиції на території Пересопниці в урочищі Пастівник.

- Унікальною знахідкою експедиції є ціла свинцева висла печатка із двобічним зображенням та написами. Якому саме князю належала ця печатка, на якій зображена Покрова, дізнаємося, коли буде прочитано напис. Зараз археологічний матеріал перебуває у процесі камеральної обробки. Можу сказати, що печатки із зображенням Покрови з’явились у XII столітті, коли за князя Андрія Боголюбського було встановлено свято Покрови Божої Матері, - розповідає рівненських археолог, старший науковий співробітник відділу охорони культурної спадщини комунального закладу «Рівне нський обласний краєзнавчий музей» Рівне нської обласної ради, лауреат премії імені Ігоря Свєшнікова в галузі охорони культурної спадщини краю в 2014 році Олексій Войтюк.

Всього в ході розкопок досліджено 300 кв. м площі археологічної пам’ятки. Керівником експедиції – кандидатом історичних наук, доцентом кафедри історії України Рівне нського державного гуманітарного університету Богданом Прищепою у господарській будівлі Х ст. виявлено одразу дві нішоподібні печі для випікання хліба.

- Ми музеєфікуємо одне з давньоруських жител, виявлених під час розкопок. По суті, це залишки хатини розміром 4 на 4 метри з піччю, - ділиться планами директор комунального закладу «Культурно-археологічний центр «Пересопниця» Рівне нської обласної ради Микола Федоришин.

Також науковці взяли на аналіз знайдене зерно. Отож, незабаром дізнаємося, які злаки найчастіше використовували слов’яни в їжі.

Про це повідомили у прес-службі Рівне нської обласної ради

pic