Австрійські експерти, за результатами інспекції доріг на Київщині, вважають, що ямковий ремонт доріг в Україні має хорошу якість. Однак, підхід до організації робіт неправильний.

Як пише ІА "Україна Комунальна", в Україні ямковий ремонт доріг загалом має хорошу якість, однак підхід до організації робіт – неправильний. Таку оцінку роботі вітчизняних автодорівців дали незалежні інспектори австрійської компанії iC consulenten після проведеної в Київській області перевірки технічного обслуговування доріг, передає прес-служба Міністерства інфраструктури.

«За висновками інспекторів, є дві основні проблеми: перша полягає у відсутності в «Укравтодорі» актуальної інформації про експлуатаційний стан доріг, друга – в тому, що немає єдиного алгоритму визначення, яку дорогу/ділянку ремонтувати і яким методом. Їх вирішення дозволить використовувати виділені кошти більш ефективно», - йдеться в повідомленні.

Загалом експертами було проведено 22 вибіркові перевірки на 9 дорогах міжнародного, національного та регіонального значення. Також вони проаналізували акти виконаних робіт «Укравтодору» та здійснили відбір проб покриття на трасах Київ – Одеса, Київ – Суми – Єнакієво, Бориспіль – Дніпропетровськ –Запоріжжя.

«Наразі ремонтні роботи, які проводяться, виглядають як короткострокові часткові рішення і не запобігають подальшому погіршенню якості дороги в середньостроковій і довгостроковій перспективі. Наприклад, враховуючи те, що нормальний термін експлуатації ямкового ремонту складає 5 років, результати експертизи показують, що застосування ямкового ремонту є ефективним до тих пір, доки він не перевищує 54% від загальної поверхні дороги. Іншими словами, якщо кожен рік середньорічна сума площі дорожньої відремонтованої поверхні перевищує 11% на визначеній ділянці, то в такому випадку економічно доцільніше застосувати метод ремонту всієї поверхні ділянки», - зазначили у Мінінфраструктури.

Пілотний проект у Київській області також показав, що звіти «Укравтодору» про виконані роботи не мають єдиного стандарту. За словами експертів, вони не містять повного переліку показників якості у відповідності до стандартів, визначених українським законодавством. Тобто, це може привести до неякісного виконання робіт підрядниками, порушення технологій та корупційних зловживань.

«Міністерство інфраструктури візьме за основу висновки австрійських експертів для підготовки технічної документації всеукраїнського проекту з аудиту якості ремонту доріг», - йдеться у повідомленні.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, в Україні піймали більше ста вантажівок-порушників вагових обмежень в літній час. Найбільше перевантаженого транспорту виявлено у Львівській, Хмельницькій та Кіровоградській областях.