Ні для кого не секрет, що все більше сучасних пар схильні до планування поповнення в родині заздалегідь. Тим більше що планування вагітності на сьогоднішній день - ціла наука, яку вивчають і практикують провідні фахівці.

Якщо ви звернетеся з питанням планування вагітності до фахівця, то він обов'язково порадить вам пройти повне обстеження, здати величезну кількість аналізів, дотримуватися дієти (при необхідності) і таке інше. Однак є й більш простий спосіб планування дитини - вираховування овуляції календарним способом. Справедливості заради відзначимо, що ймовірність завагітніти в день овуляції значно вище, ніж в інші дні менструального циклу. Однак той факт, що зачаття не завжди відбувається і в цей, здавалося б, сприятливий період, також заперечувати не можна. Що ж впливає на вірогідність зачаття в період овуляції і чому вона може знижуватися? Почнемо з того, що овуляція трапляється не в кожному менструальному циклі - така природа. І для того, щоб точно обчислити цей заповітний день, необхідно провести ряд процедур: зробити тест на овуляцію, вимірювати рівень базальної температури і т.д. Тільки після всіх підтверджених тестів можна всерйоз замислюватися про запліднення. Однак не рідкісні випадки, коли, здавалося б, всі симптоми овуляції «на обличчя», а зачаття не відбулося. У чому ж справа?

Насправді, причин маса. Однією з них є недостатня концентрація рухливих сперматозоїдів. Можливо, у вашого партнера сперматозоїди не надто «живі» і рухливі, а визначити це може тільки спермограма. І якщо дійсно причина в чоловікові, то доведеться звернутися до лікаря-андролога, який лікує чоловіче безпліддя. Що стосується жіночого організму, то тут все більш складно і причин, за якими зачаття в день овуляції не відбувається, набагато більше, ніж у чоловіків. Найбільш поширеною причиною є непрохідність маткових труб - захворювання, яке дуже часто зустрічається у жінок і є наслідком перенесених різних статевих інфекцій. Благо, це захворювання лікується, проте доведеться набратися терпіння. Іноді зачаття в день овуляції не настає унаслідок того, що в жіночому організмі виробляються антитіла, спрямовані на боротьбу з чужорідними організмами - з сперматозоїдами. Цей стан також лікується спеціальними препаратами, в результаті чого зачаття стає можливим. Непоодинокими явищами, які перешкоджають зачаттю, стають патології тіла матки. Якщо у жінки діагностували міому матки, кісту або інші новоутворення, то це може завадити імплантації вже заплідненої яйцеклітини в стінку матки. Природно, всі ці патології також успішно лікуються.

Що ж ще можна зробити, щоб збільшити шанси на зачаття під час овуляції? Існує думка, що якщо зробити «перерву» на тиждень перед днем овуляції і не займатися любов'ю в цей період, то шанси завагітніти значно збільшуються. При статевому акті жінці не рекомендується користуватися вазеліном, лубрикантами - це може перешкодити просуванню сперматозоїдів до своєї мети. Якщо у жінки молочниця або інші недоліковані статеві інфекції, то про зачаття думати рано. Для початку слід пролікуватися. На закінчення хотілося б відзначити, що навіть у цілком здорових жінок овуляція буває в 8 з 10 циклів. Тому якщо ви не завагітніли протягом півроку - року, то приводу для паніки немає. Не впадайте у відчай і вірте, що все обов'язково вийде.

Бажаю вам успіху!