Літо - пора не лише відпочинку, а й час консервації. Так, неодмінним процесом є й приготування на зиму варення. Ось декілька рецептів.

Варення з кавуна



pic

Інгредієнти:

Кавун (м'якоть) 1 кг

Цукор 800 г

Сік одного лимона

Ванілін

Приготування:

Наріжте м'якоть кубиками і видаліть всі кісточки. Посипте цукром і дайте постояти 2-3 години.

Потім злийте сік і зваріть з нього сироп. Залийте сиропом шматочки кавуна і доведіть до кипіння. Зніміть варення з вогню і дайте настоятися 8-10 годин. Після цього знову доведіть до кипіння варення і знову дайте настоятися 3-5 годин. Тепер додайте ванілін, лимонний сік і кип'ятіть 3-5 хвилин.

Нарешті варення розлийте по стерилізованих банках і консервуйте.

Варення з абрикосів і персиків



pic

Інгредієнти:

1 кг абрикосів

1 кг персиків (або нектаринів)

1,5 кг цукру

Приготування:

Для варення можна використовувати стиглі і навіть підв'ялені ягоди.

Плоди попередньо потрібно ретельно помити.

Абрикоси та персики розріжте на чотири частини і дістаньте кісточки. Якщо кісточки погано відділяються, то плоди можна порізати і на менші шматочки.

Нарізані фрукти покладіть в емальовану каструлю, засипте цукром і залиште на 1 годину, щоб плоди пустили сік.

Потім поставте каструлю на слабкий вогонь, помішуючи, доведіть до кипіння і зніміть з вогню. Накрийте кришкою і залиште до повного охолодження (можна до наступного дня).

Повторіть процедуру два або три рази. Доведіть варення до кипіння, зніміть з вогню і залиште остигати. Чим більше Ви повторите цей процес, тим насиченішим буде варення з абрикосів і персиків.

Варення з груш із цитрусовими

1 кг груш

2 апельсини

2 лимони

1,5 кг цукру

Груші порізати на 4 частини, обчистити від шкірки і серцевини. Апельсини і лимони порізати кружальцями разом зі шкіркою і видалити кісточки.

Груші, апельсини і лимони пропустити через м’ясорубку. Пюре зважити і додати цукор (має бути 1 до 1). Залишити на ніч. Вранці варити 90 хв на повільному вогні.

Після цього залити у стерильні банки і закатати (чи закрутити кришками з різьбою). Взимку це варення добре використовувати як начинку в пироги, додавши родзинки і горіхи.

Варення з яблук з ваніллю та корицею

Інгредієнти:

2 кг яблук

1 кг цукру

1 пакетик ванільного цукру або 1 стручок натуральної ванілі

1 паличка кориці, пів чайної ложки лимонної кислоти.

Приготування:

1. Яблука помийте, почистіть, наріжте на акуратні часточки.

2. Викладіть у посуд, в якому будете варити варення, пересипаючи цукром-піском. Залишіть на ніч, щоб яблука пустили сік.

3. Поставте на плиту і варіть приблизно 20-30 хвилин. Зніміть з вогню і дайте повністю охолонути. Повторіть ще два рази.

4. Коли варення майже готове (крапелька не розпливається на холодному блюдечку) - додайте корицю, ваніль і лимонну кислоту.

5. Гаряче варення розкладіть у стерилізовані банки й герметично закрутіть.