Японія домоглася скасування спецмита в Україні.

Імпортні автомобілі мають подешевшати вже за місяць-два. Один із найпотужніших світових автоімпортерів Японія через суд домоглася скасування спеціального збору на імпортовані машини, йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

Спецмито запровадили в березні 2013-го терміном на три роки, офіційно - щоби підтримати національного автовиробника. Утім, через економічну кризу і валютний стрибок авторинок в Україні завмер, продажі нових машин упали на 73%.

Але навіть якщо спецмито скасують, українські автовласники суттєвого здешевлення не помітять. Імпортні автомобілі будуть і далі обкладатись іншими шаленими податками.

"Ввізним митом 10% плюс додатково справляється акцизний збір - це стандартний, і ПДВ 20% і також у нас зараз діє додатковий імпортний збір у розмірі 5 відсотків", - каже Наталія Микольська, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі.

Те, що українці купують такі самі іномарки на 60, а то й більше відсотків дорожче, ніж вони коштують, дивує і американців, і європейців. Ціни в італійських автосалонах, наприклад, незаперечно вразять українців. Приміром одна з найпопулярніших марок "Mazda 2" коштує в них менше 14 тисяч євро, в Україні машину очікують узимку з орієнтовною вартістю далеко за 20 тисяч євро.

У Сполучених Штатах ціни теж майже вдвічі дешевші, ніж в Україні. Вибір авто теж чималий. Але американці не сплачують такі скажені податки - ні за машини власного виробника, ані за імпортні.

"У Сполучених Штатах немає різниці, чи це іноземна машина, чи це американський автопром. Ви сплачуєте податок на ввезення, вони йдуть за вагою. Тобто, якщо авто важке, ви сплачуєте 4.1% податку. Плюс реєстрація - 73 долари 45 центів", - розповідає Рас Яппароу, продавець авто.

Автомобілі середнього класу віком до 5 років коштують в Америці в середньому 10-12 тисяч доларів. Преміум-сегменту - теж майже вдвічі дешевше, ніж в Україні.

Для українців такі ціни поки що лише плід уяви. З іншого боку, перший крок до скасування хоча б спецмита влада під тиском іноземців, схоже, вимушена буде зробити.

Нагадаємо, спецмита були введені на імпорт популярних серед українців автомобілів з бензиновими двигунами об'ємом циліндрів 1 тис-1,5 тис кубічних сантиметрів, а також з об'ємом 1,5 тис-2,2 тис кубічних сантиметрів. За ввезення таких автомобілів імпортерам доводилося платити спеціальне мито в розмірі 6,46% і 12,95% відповідно.

Джерело: tsn.ua.