28 липня у понад ста країнах відзначають Всесвітній день боротьби з гепатитом. Цей вірус забирає близько 3500 життів щодня, така статистика співставна лише із смертністю від ВІЛ та туберкульозу.

– За результатами аналізу статистичної звітності у І півріччі 2015 року на Рівне нщині первинна захворюваність на вірусний гепатит В склала 0,4 на 10 тисяч населення, проти 0,2 за перше півріччя 2014 року. У той же час первинна захворюваність на вірусний гепатит С залишилась на рівні 2014 року і склала 0,8 на 10 тисяч населення, – повідомили в Обласному інформаційно-аналітичному центрі медичної статистики.

Віруси гепатиту А, В, С, D і Е можуть викликати гостру і хронічну інфекцію та запалення печінки, призводячи до цирозу та раку печінки. Ці віруси являються одним із основних глобальних факторів ризику для здоров’я. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі налічується близько 2 мільярдів людей, інфікованих гепатитом В, 180 мільйонів людей, інфікованих гепатитом С. Більшість з них навіть не здогадуються про своє захворювання, бо у 80% випадків гострий період проходить без симптомів.