Оси, бджоли, джмелі та шершні жалять найчастіше в липні та в серпні. Отрута цих представників комах погано впливає на організм. Тому заходи допомоги при їх укусі треба приймати невідкладно, а після ліквідації гострої реакції обов'язково звернутися до лікаря, так як іноді можуть розвинутися ускладнення.

Якщо ж укусу уникнути не вдалося, то потрібно обробити рану. Для початку, якщо Вас вкусила бджола, потрібно акуратно та повністю витягти жало зі шкіри. Витягати жало краще пінцетом, при цьому не здавлюючи ємність з отрутою, яка залишається на жалі.

pic Зазвичай на місці укусу залишається здуття та почервоніння близько сантиметра діаметром, яке свербить та пече. Якщо ж місце укусу сильно роздувається, по всьому тілу починається висип (кропив'янка), потрібно негайно викликати швидку допомогу, оскільки алергія на бджолину отруту може викликати серйозні ускладнення аж до летального результату. Допомога професійних медиків знадобиться і в тому випадку, якщо укуси були численними.

pic Також, потрібно завжди мати при собі швидкодіючі інсектициди у вигляді аерозолю. Ними можна користуватися в приміщенні, і брати з собою в сад, у ліс, у поле для відлякування комах. Для заміської прогулянки краще мати одяг зі світлої тканини, який максимально закриває шию, руки і ноги. Яскраві і темні тони більше приваблюють комах. Якщо поблизу почали літати комахи, не робіть різких, метушливих рухів, не махайте руками.