Дуже багатьох жінок цікавить, які вітаміни необхідно приймати при плануванні вагітності. Це питання слід вирішувати з лікарем, але Ви повинні знати, що думки медиків в цьому сенсі сильно розходяться.

Одні з них вважають, що вітамінні комплекси ні до чого, більше того: вони навіть можуть принести більше шкоди, ніж користі. При чому йдеться не лише про комбіновані полівітаміни, а й про окремі моно препарати.

Інші лікарі вважають, що є певні вітаміни, дефіцит яких в організмі майбутньої матері вкрай негативно може позначитися на спробі зачаття, на розвитку плоду, перебігу всієї вагітності і здоров'я самої жінки. А тому призначають своїм підопічним препарати, що стали «золотим стандартом» у плануванні та веденні вагітності. Це, головним чином, фолієва кислота і вітаміни групи В в цілому (зокрема також вітамін В6), йодовмісний препарат, вітаміни А і Е, препарати магнію і цинку. Всі ці речовини відіграють дуже важливу роль в процесах формування та розподілу клітин, кровотворення і кровообігу, в обмінних реакціях, в процесах утворення білка, а якщо в цілому - то у функціонуванні плаценти, а також всіх органів і систем майбутнього малюка. Дозування підбираються в індивідуальному порядку: як правило, вдається обійтися профілактичними дозами, але при гострій нестачі або деяких хворобливих станах дози конкретних вітамінних речовин можуть бути збільшені.

Тут важливо зазначити, що мова йде про органічні вітаміни, вироблених шляхом дегідратації, тобто висушування природної сировини. Такі препарати відносять до розрядів харчових добавок, оскільки вони не містять синтетичних домішок, як аптечні препарати. Якщо ж Ви приймаєте синтетичні вітаміни при плануванні вагітності, то щодо дозувань і тривалості їх застосування слід консультуватися з лікарями неодмінно, оскільки вони дійсно мають багато побічних ефектів і при цьому погано засвоюються.



pic

Що стосується раціону, то його також доведеться дещо змінити. Овочі, фрукти, корисне та вітамінізоване харчування - все це тепер наповнить ваш стіл. Купуйте продукти, багаті клітковиною та які містять білок, хліб з борошна із цільного зерна. Дуже корисно для майбутньої матусі є листові зелені овочі (капуста, броколі, шпинат): у них багато фолієвої кислоти, яка корисна для здоров'я і малюка, і матері. Крім того, ця кислота знаходиться в кашах. М'ясо слід вибирати пісне. Не нехтуйте і бобовими - в них багато білка і заліза. Кальцій черпайте з молочних продуктів. На жаль, далеко не завжди вдається обмежитися одними лише вітамінами, які містяться в продуктах харчування. При виявленні у жінки проблем зі здоров'ям доведеться спочатку повністю вилікуватися, а тут без медикаментів навряд чи вийде. Нерідко на етапі планування виникає необхідність у застосуванні гормональної терапії .

Проте позитивним моментом є те, що повне обстеження і адекватне ефективне лікування наблизять жінку, яка мріє про маленьке чудо, до втілення своєї мрії в життя. Більше того, відповідальний підхід до зачаття малюка підвищить шанс на народження здорового потомства!