(*Ощадбанк спростив вимоги до ОСББ (об’єднань співвласників багатоквартирних будинків) для отримання енергоефективних кредитів.*) Це стало можливим завдяки набранню чинності 1 липня Закону України № 417-VIII «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку». Цей закон зокрема змінив поняття членства в ОСББ, порядок голосування та управління багатоквартирним домом.

Зміни в чинному законодавстві надали можливість Ощадбанку, який є ключовим партнером уряду в реалізації державної програми енергоефективності, значно спростити процедуру отримання енергоефективних кредитів ОСББ, а саме:

- значно скорочено пакет документів для отримання кредиту;

- зменшено (з 95 до 85 відсотків) обов’язковий рівень находжень платежів ОСББ, строк існування яких становить більше 12 місяців;

- скасовано вимогу щодо кількості власників квартир/нежитлових приміщень, які обов’язково мають бути членами ОСББ;

- встановлено єдину вимогу до голосування за будь-яким проектом – "ЗА" 75% голосів співвласників.

ЖБК (житлово-будівельні кооперативи) також можуть звернутись до Ощадбанку з метою отримання кредиту на енергоефективні заходи за умови подальшої реорганізації в ОСББ або затвердження статуту в необхідній редакції.

«Необхідність проведення термомодернізації більшості багатоповерхових будинків сьогодні є нагальною проблемою в країні. Відповідні законодавчі зміни щодо функціонування ОСББ безумовно сприятимуть активізації їх кредитування. Тим більше, що енергозберігаючі технології в багатоквартирному будинку є найбільш ефективними при їх впровадженні на рівні всього будинку, а не в одній окремо взятій квартирі», – зазначив заступник голови правління Ощадбанку Андрій Стецевич.

Нагадуємо, що в рамках програми «Ощадний дім» ОСББ може провести термомодернізацію будинку, значно заощадивши за рахунок державної підтримки.

Відшкодування за такими кредитами становить до 40% суми кредитних коштів, залучених на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів.

В обласних управліннях Ощадбанку працюють спеціалісти, які надають професійні консультації щодо створення ОСББ та механізмів фінансування заходів, спрямованих на підвищення енергоефективності таких об’єднань.

Ощадбанк видав вже три кредити ОСББ на загальну суму 400 тис. грн. Залучені кредитні кошти направляються на підвищення енергоефективності в багатоквартирних будинках Київській області, Сумах та Дніпропетровську.

Більш детальна інформація про програму – на офіційному сайті, в Контакт-центрі за тел.: 0-800-210-800 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по території України); +38-044-363-01-33 та у відділеннях Ощадбанку.