Ці традиційні літні ласощі люблять і дорослі і діти. І не даремно, адже в кавуні міститься велика кількість корисних речовин. До того ж він є дієтичним продуктом, рекомендованим в лікувальному харчуванні. Кавун не тільки смачний, він також прекрасно видаляє спрагу.

Але чи всі кавуни однаково смачні і корисні? Звичайно, ні. Тільки стиглі, цілі і не нашпиговані нітратами. Отже, як перевірити кавун на нітрати самостійно?

Ознаками нітратів у кавуні також є жовті грунтові плями на корі, помаранчевий відтінок м'якоті, слиз навколо насіння, її пухка консистенція. Насторожити вас повинні і грубі білясті волокна, і пустотіла м'якоті.

У різних частинах кавуна концентрація нітратів різна: найбільше їх міститься в м’якоті біля шкірки (приблизно 3 см.).

Кавун повинен бути чистим і цілим.

Ніколи не купуйте кавуни з пошкодженою кіркою. І ні в якому разі не дозволяйте продавцеві вирізати шматок з вашого кавуна, щоб продемонструвати його смак і якість. Справа в тому, що на солодкій, нагрітій сонцем поверхні, бактерії розмножуються неймовірно швидко. Достатньо невеликого пошкодження шкірки, щоб кавун викликав у вас шлунково-кишковий розлад.

Ніколи не зберігайте розрізаний або недоїдений кавун при кімнатній температурі. Це теж саме, що купити пошкоджений плід. Якщо не доїли кавун, приберіть його в холодильник.

Щоб відрізнити кавун, вирощений природним шляхом від «нітратного», потрібно подивитися на м’якоть. М’якоть нітратного кавуна насичена червоним кольором з легким фіолетовим відтінком, а волокна, що йдуть від центру до кірки, жовтого кольору. У хорошому кавуні вони білі.

Розрізавши кавун, зверніть увагу на зріз — у нітратного кавуна він буде рівним, глянцевим, а у справжнього — зернистим.



pic

Щоб ще більше убезпечити себе від покупки накачаного нітратами кавуна, не радимо вам купувати «ранні», скоростиглі плоди. Почекайте до серпня-вересня. Тоді ймовірність того, що ви купите «натуральний» кавун, значно підвищується.

Як визначити, стиглий кавун, чи ні?

Перша ознака стиглого кавуна — легкість. Тобто стиглий кавун легше незрілого. До речі, з цієї ж причини стиглий кавун не тоне у воді, а незрілий опускається на дно. І «звучать» кавуни по-різному. Якщо постукати по стиглому кавуні, то звук буде чистим і дзвінким, в той час як звук незрілого кавуна — глухий.

«Дзвінкість кавуна» – це ще один спосіб перевірити зрілість . Варто піднести кавун до вуха і стиснути його з усіх сил, ви повинні почути характерний тріск. Якщо ні, то кавун «зелений».

Сухий хвостик — ще одна ознака стиглого плода. Коли кавун дозріває, батіг, що з’єднує його з рослиною, висихає і відпадає.

Зверніть увагу і на світлу пляму на боці кавуна. Вона повинна бути яскраво-жовтого або оранжевого, але не білого кольору.

Смужки на кавуні повинні бути максимально контрастними, а кірка повинна бути дуже твердою.