Правила здорового харчування мають на увазі перед подачею основних страв пропонувати холодні закуски, які підвищують апетит і прискорюють обмін речовин. Однією з таких закусок по праву можна назвати малосольні огірки швидкого приготування, рецепт яких повинен мати в своєму арсеналі кожен кулінар. Свіжі овочі можна знайти в торговій мережі цілий рік, і якщо немає власних домашніх заготовок на зиму, то можна використовувати і імпортні свіжі плоди.

Як швидко засолити огірки

Швидке засолення огірків можна здійснити кількома способами, які ми із задоволенням перерахуємо і коротко викладемо кожну технологію. Вам залишиться тільки вибрати швидкий рецепт малосольних огірків.

Перед вивченням технологій слід сказати, що для розсолу використовуються одні й ті інгредієнти, якими ви можете варіювати, виходячи з власних смакових уподобань.

Сіль

Сіль використовується кам’яна, що не йодована. Для розсолу пропорція така: на 1 л води потрібно 1 стол. ложка солі, хоча деякі домашні кулінари рекомендують 2 ложки.

Варто зауважити, що все визначається власним дослідним шляхом. Для сухого засолювання овочів — на 1 кг огірочків беремо приблизно 1 стіл. ложку кам’яної солі.

Зелень і трави

Як швидко зробити малосольні огірки без застосування спеціальних трав? Та ніяк! Стандартний набір — це насіння, парасольки і листя кропу в поєднанні з часником. Але більшість рецептів містять і додаткові пряні і пахучі трави, такі як естрагон, чабер, кінзу, базилік та інші. Виявляється, що зелень і стебла петрушки класти до огірочків не слід, оскільки тоді вони розм’якшуються і втрачають хрусткость.

Крім трав, справжні специ по засолюванні використовують рослини, багаті дубильними речовинами, такі як листя і кору дуба, вишневі і смородинові листя, листя і корінь хрону. Такі добавки не дають малосольні овочам ставати занадто солоними і перекисати, до того ж соління стають приємно хрусткими.

Прянощі і спеції

Найпопулярнішою пряністю є часник. Його чистять, розрізають на кілька частин і кладуть до овочів. Як кажуть, «часнику багато не буває» — він надає кріпкість і аромат малосольним огірочкам, і не тільки їм! З спецій в солоні огірки додають гіркі і запашні горошини перцю, червоний гіркий перець стручком, лавровий лист і гвоздику. Кількість залежить від смакових уподобань. Але пам’ятайте, що занадто багато міцних спецій руйнують плоть плодів і вони стають м’якими і пересолюють.

Цукор

Цукор прискорює бродіння, а як приготувати швидко малосольні огірки, якщо не прискорити процес бродіння? Цукру беремо трохи менше солі: на 1 л води — приблизно 1-2 чайн. ложечки або на 1 кг плодів — приблизно 1 десерт. ложку. Але також варто сказати, що і без цукру можна обійтися. Тут справа смаку!

Порада

Огірочки вибирайте середнього і маленького розміру, витримуючи приблизно однаковий розмір плодів, щоб вони рівномірно просолювалися. Обов’язково обріжте у плодів «попки», що дозволити їм швидко «засолитися».

Як засолити швидко огірки

Спосіб заливки овочів розсолом

Цей швидкий спосіб полягає в тому, що підготовлені огірочки, прянощі і зелень складаються в зручні ємності (частіше скляні банки) і заливаються розсолом. Щоб рецепт швидко дозволив отримати ароматну хрустку закуску до столу, огірочки в банку, дно якої покрито зеленню, потрібно закласти вертикально, засипати зверху цукром і сіллю та залити окропом. Залишити скляну ємність при кімнатній температурі для активного бродіння. Через добу закуска готова!

Якщо залити простою очищеною, але холодною водою, то це збільшує час просолення овочів до 2-3-х діб, але в цьому випадку малосольні огірки стануть більш хрусткими і ароматними. Вибирайте!

Сухий спосіб засолювання «в пакеті»

Це вельми популярний спосіб, який зможе порадувати вас простотою приготування і відмінним результатом. Підготовлені плоди однакового розміру закладаємо в щільний поліетиленовий пакет, туди ж додаємо добре потерту між долонями зелень і прянощі, посипаємо сіллю і цукром і щільно зав’язуємо пакет.

Старанно перетираємо його вміст в руках — для рівномірного розподілу солі, цукру і ароматних трав. Залишаємо в теплому місці (але не на сонці) на пару годин, періодично перемішуючи вміст пакету, а після — переміщаємо в холодильник. Через 6-10 годин малосольні огірки можна подавати на стіл.

А як приготувати малосольні огірки за годину або 2 години? Чи є такі варіанти? Звичайно, є! І вони так просто готуються, що ви практично цілий рік можете пригощати сім’ю свіжоприготовленими малосольними овочами. Досить розрізати кожен огірок на чотири частини вздовж плоду і засолити сухим способом. Поки ви готуєте обід або вечерю, закуска здорового харчування «просолюється». Накриваємо стіл, подаємо основні страви і дивуємо всіх швидким рецептом солоних огірків!

А як зробити малосольні огірки за 15 хвилин? І це можливо? Так! Навіть «п’ятихвилинка» можлива — для самих нетерплячих!

Відкриваємо секрети!

Засолення огірків за 15 хвилин

Овочі миємо, обрізаємо кінці, і розрізаємо кожен плід на 4 часточки і складаємо в щільний пакет з харчового поліетилену. Пряні трави, подрібнений часник, сіль і мелений чорний перець змішуємо, розламуємо кілька листочків лавра і пересипаємо огірки. Зав’язуємо пакет і ретельно перетираємо його вміст в руках. Залишаємо в теплому місці. Через 15 хвилин дегустуємо!

Огірки «п’ятихвилинка»

Весь секрет такого швидкого засолювання — у дрібній нарізці плодів! Цей спосіб можна назвати зимовим, оскільки для рецепта підійде і тепличний урожай. Крім всіх стандартних прянощів і трав (а в зимовий час вони можуть бути і сушеними), ми використовуємо рослинне масло і скляну банку підходящої ємності для змішування інгредієнтів.

Огірочки нарізаємо кільцями шириною приблизно — 4 см, а потім отримані шматочки розрізаємо на соломку товщиною в 1 см. Складаємо всю нарізку в банку, накриваємо її щільно кришкою і починаємо енергійно струшувати 3-5 хвилин. Готово! Ми всього за 5 хвилин отримуємо прекрасну закуску, яка нікого не залишає байдужим. Змітається з тарілки за ті ж 5 хвилин!

Малосольні огірки швидкого приготування у власному соку

Цей спосіб не настільки популярний, як більш звичні, зате чоловіки від неї без розуму! Замість води для розсолу беруть проціджений огірковий сік (без м’якоті). Далі за рецептом … Чудові малосольні огірки виходять, а розсіл можна використовувати далі «за призначенням»! Хіба можна таку смакоту виливати?

Ми сподіваємося, що вивчивши і випробувавши наші рецепти швидкого приготування малосольних огірків, ви внесете в кожен власну родзинку. Адже все, що ми готуємо з азартом і фантазією, не може бути несмачним.

Джерело: Smachni-recepti