На Рівненщині виявили чуму. Свинячу. Тушки двох диких кабанів знайшли неподалік Білоруського кордону іще 2 липня. Експертиза підтвердила - причиною їх смерті став вірус африканської чуми свиней. Подібні випадки у дикій природі вже зафіксували і на Житомирщині і на Київщині. Чи поширилася недуга на приватні господарства нашої області - дивіться далі у сюжеті.

2 липня в урочищі «Підкозли» мисливських угідь Дубровицького району було виявлено двох мертвих диких кабанів. Експертиза виявила захворювання – африканську чуму свиней. Ще за деякий час знайшли мертвого підсвинка з таким же "діагнозом". Ветеринари запевняють: прилеглу територію відразу оголосили карантинною зоною.

Провести діагностичний відстріл та відшукати іще трупи кабанів, якщо вони є, взялися мисливці.

Припускають, що хворі тварини перебігли на Дубровиччину з сусідньої Білорусії. Адже трупи знайшли за 3 кілометри від кордону.

І хоч африканська чума свиней для людей загрози не несе, кажуть експерти, та масові походи у ліси за ягодами не дозволяють заспокоюватись. Адже цілком можливо, що вірус вже занесений на території населених пунктів. Поки подібних фактів ветеринари не виявили. Якщо ж вірус все ж потрапить до свиней домашніх, усе їх поголів'я - і здорове і хворе - у населеному пункті знищать. Тому людям радять бути обережними, якщо помітили мертвого дикого кабана.

Окрім того із карантинною зони заборонений вивіз та ввіз живого поголів'я свиней та сировини тваринного походження. Контролювати цей пункт ветеринари обіцяють ретельно, але гарантувати його дотримання, зізнаються, на 100 відсотків не можуть.