Аби не допустити поширення збудника захворювання африканської чуми свиней, на Рівненщині вживатимуть жорстких заходів з його локалізації та ліквідації.

З цією метою в облдержадміністрації відбулось засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії під керівництвом першого заступника голови ОДА Юрія Приварського.

Участь у засіданні взяли заступник директора департаменту – начальник управління державної інспекції Держветфітослужби України Микола Білоус та заступник Директора Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи Олег Неволько.

Так, начальник управління ветеринарної медицини в Рівне нській області Володимир Лазарчук доповів, що 2 липня в урочищі «Підкозли» мисливських угідь Дубровицького району було виявлено двох мертвих диких кабанів. Експертиза виявила захворювання – африканську чуму свиней.

Нині лісовий масив навколо урочища «Підкозли» оголошено карантинною зоною. Ветеринарні та єгерські служби щоденно обстежуватимуть територію, а на виїзді з лісового масиву встановлено два карантинні ветеринарно-міліцейські пости. Найближчим часом територію прочистять бригади мисливців, а усі відстріляні тварини будуть спалені.

До того ж у Дубровицькому районі заборонено торгівлю живими свинями, м’ясом з них, а також іншими продуктами тваринництва на ринках.

«Будемо вживати жорстких заходів, аби локалізувати хворобу. Якщо африканська чума свиней розповсюдиться по Рівне нщині – це будуть катастрофічні збитки, як для сільгосппідприємств, так і для економіки області. Адже усі підозрілі до захворювання тварини знищуються», - наголосив Юрій Приварський. Відтак перший заступник голови ОДА акцентував увагу причетних служб та керівників РДА на чіткому та оперативному виконанні заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання: «Часу у нас немає, потрібно діяти – швидко та ефективно, у тому числі ветеринарним службам сусідніх районів».

Так, додатково визначено зони контрольного нагляду. Окрім Дубровиччини сюди увійшли території Зарічненського, Володимирецького, Рокитнівського та Сарненського районів.

Про це повідомили у прес-службі Рівне нської ОДА.