Після складання ЗНО на абітурієнтів чекає вступна кампанія. Цього року вона має кілька відмінностей від минулорічної.

Цьогорічна вступна кампанія має ряд суттєвих відмінностей порівняно з попередніми роками. Основними є три:

- новий підхід до обчислення конкурсного балу, до кожної зі складових якого будуть застосовані вагові коефіцієнти;

- запровадження пріоритетності (рейтингування) поданих заяв;

- автоматизована система надання рекомендацій до зарахування на місця державного замовлення, що має відбутися в один етап.

Обчислення конкурсного балу

На відміну від попередніх років, коли загальний конкурсний бал вступника дорівнював сумі результатів ЗНО, творчих конкурсів та фізичних здібностей (у разі проведення), середнього балу атестата, а також балів за перемогу у МАН, олімпіаді, закінчення курсів довузівської підготовки – цього року до кожної із цих складових застосовується ваговий коефіцієнт. Максимально можливий конкурсний бал становить 210.

Умовами прийому встановлено, що вага:

- кожного результату ЗНО має становити не менше 20 відсотків конкурсного бала – ваговий коефіцієнт не менше 0,2;

- середнього бала атестату, має становити від 0 до 10 відсотків конкурсного бала – ваговий коефіцієнт від 0 до 0,1;

- бала за конкурс творчих або фізичних здібностей (у разі його проведення) має становити не більш як 25 відсотків конкурсного бала, крім творчого конкурсу при вступі на підготовку - галузь знань 0202 "Мистецтво" та напрям 6.060102 "Архітектура", вага бала якого може становити не більше 50 відсотків конкурсного бала – ваговий коефіцієнт не більше 0,25 та не більше 0,5 відповідно.

Звертаємо увагу на ще одну відмінність. Як і в минулі роки, результати творчого конкурсу оцінюються за 200-бальною шкалою окремо за кожну сесію творчого конкурсу, яких не може бути більше ніж три. Однак, оцінка за творчий конкурс обчислюється як середнє арифметичне отриманих балів за кожну сесію конкурсу. Тобто за творчий конкурс абітурієнт може отримати максимум 200 балів, до яких буде застосований відповідний коефіцієнт.

Пріоритетність, рейтингування поданих заяв абітурієнтом

Кожній із поданих заяв – як особисто, так і дистанційно – вступник має присвоїти пріоритет, тобто показник, виражений числами від 1 до 15, де 1 – це показник найбільшої пріоритетності заяви, 15 – найнижчої. Рейтингуючи в такий спосіб свої заяви, вступник визначається особисто, а також демонструє свій намір приймальній комісії, щодо того, де саме він хоче навчатися та за якою спеціальністю. Присвоюючи пріоритет кожній заяві, абітурієнт фактично обирає стратегію, яка дасть змогу стати студентом найбільш прийнятного для нього вищого навчального закладу, а також спеціальності. Що слід розуміти під поняттям прийнятності? Це не обов’язково найкращий вищий навчальних заклад країни, чи найбільш популярна спеціальність. Найбільш прийнятний результат вступної кампанії для окремого абітурієнта – це можливість стати студентом відповідно до ряду критеріїв, як тих, що виставляє ВНЗ перед абітурієнтом, так і навпаки.

pic

Автоматизована система надання рекомендацій до зарахування

У минулі роки величезною проблемою вступної кампанії було те, що один абітурієнт міг бути одночасно рекомендований до зарахування на місця державного замовлення у кількох навчальних закладах, на кількох напрямах. Оскільки абітурієнт міг обрати лише один виш для навчання, то решта місць, де він був рекомендований, залишалися вакантними. Наявність трьох етапів зарахування не вирішувала проблеми незаповнення квот державного замовлення за визначеною процедурою, а добір студентів відбувався за принципом «хто подав швидше оригінали документів, той і зарахований». З аналізом описаної ситуації та кількістю абітурієнтів, які зараховувалися на навчання за кошти державного бюджету поза визначеною процедурою, можна ознайомитися у дослідженні.

Цьогоріч рейтингові списки формуватимуться приймальною комісією з Єдиної бази з урахуванням пріоритетності. Як працюватиме система ЄДЕБПО, визначаючи найкращу пропозицію для навчання абітурієнта, враховуючи пріоритетність заяв, яку абітурієнт вказав під час подачі документів, спробуємо продемонструвати наочно.



pic