Сьогодні, 2 липня, о 14.00 в обласному краєзнавчому музеї відбудеться «круглий стіл» з нагоди 95-ї річниці битви за Рівне.

У заході візьмуть участь представники Генерального консульства Республіки Польща, науковці, краєзнавці, освітяни та священики.

Як розповіли в обласному музеї, у липні 1920 року відбулася битва за Рівне між більшовицькими та польськими військами. Вона була складовою радянсько-польської війни. Симон Петлюра, усіляко намагаючись втримати владу УНР, виступив на боці поляків, уклавши в квітні 1920 року Варшавську угоду. Війна була військовим розв’язанням політичного протистояння двох ідеологій. Закінчилась Ризькою мирною угодою 1921 року.

Волинь (Рівне нщина) безпосередньо пов’язана з тими подіями: тут відбувались бої, перебували війська. Вони мали вплив на свідомість місцевого населення. Історія майже столітнього минулого перегукується з сучасними подіями в Україні. Історична пам’ять має дати привід для правдивого розуміння сьогодення.

Потому о 13.30 на Дубенському цвинтарі у Рівному буде вшанована пам’ять загиблих у тій війні та військового діяча, головнокомандувача Армії УНР Василя Тютюнника.

Про це повідомили на сайті Рівне нської ОДА