Відповідно до п.п. «а» пп. 169.1.3 п. 169.1 ст. 169 розділу IV Податкового кодексу України з урахуванням норм абзацу першого п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу (заробітної плати) отриманого у одного роботодавця, на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 150 відсоткам (913,50 грн.) суми пільги, визначеної п.п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 ПКУ, який є одинокою матір’ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником - у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років.

Податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює у 2015 році – 1710 грн.

При цьому граничний розмір доходу, одинокої матері (батька), вдови (вдівця) або опікуна чи піклувальник, який дає право на отримання податкової соціальної пільги визначається як добуток 1710 грн. та відповідної кількості дітей.

Податкова соціальна пільга надається до кінця року в якому дитина досягає 18 років.

Для застосування податкової соціальної пільги одинока матір, батько, вдова, вдівець або опікун, піклувальник, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, подають до бухгалтерії за місцем роботи:

заяву;

копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документ із зазначенням відомостей про батька дитини в Книзі реєстрації актів цивільного стану, чи документи, які підтверджують вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа - платник податку постійно проживав (проживала) до прибуття в Україну;

копію рішення органу опіки і піклування про встановлення опіки чи піклування (якщо із заявою звертається опікун або піклувальник);

копію свідоцтва про шлюб та свідоцтва про смерть (якщо із заявою звертається вдова або вдівець);

копію паспорта.

Про це повідомляє прес-служба ГУ ДФС у Рівне нській області