Сьогодні, 27 травня, о 13:00 годині, відбудеться акція «Кладовище замість ліків» на території Рівненського обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом за адресою: м. Рівне, вул. Жоліо-Кюрі, 19.

Пацієнти, що хворіють на СНІД, облаштовуватимуть символічне кладовище на території центру СНІДУ, огороджуючи стрічкою місце для могил. Цим вони хочуть привернути увагу Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка до того, що через 3 тижні в Україні закінчаться ліки, які входять до схем лікування для 20 000 ВІЛ-позитивних людей, що для більшості з цих людей означатиме смертельний вирок.

Перед початком акції пацієнти проведуть короткий прес-брифінг. В прес-брифінгу візьмуть участь:

- Євген Баборикін, заступник голови правління РОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»;

- Людмила Рибчук, керівник фонду РО БФ “Майбутнє без СНІДу”

- Олена Гандзюк, головний лікар центру СНІДу.

Справа в тому, що наприкінці 2014-го року, Кабінет міністрів України вніс зміни до постанови № 117, якими дозволив здійснення 100-відсоткової передоплати ліків на 6 місяців вперед до моменту поставки. Відповідно, всі фармацевтичні компанії в кінці року отримали від Міністерства охорони здоров’я 100-відсоткову передплату за товар, який мали поставити лише в червні цього року.

У зв’язку з цим, наразі склалася ситуація, що деякі компанії не поставлять ліки для 20 000 людей, що живуть з ВІЛ, отримавши попередню 100-відсоткову оплату.

Ситуація критична, яка на разі не вирішується владою. Якщо ліки не будуть поставлені вчасно, то вже в червні в Україні перші 4 000 людей перервуть лікування, а до кінця року очікується величезна кількість смертей. Більше того, вся Загальнодержавна цільова соціальна програма протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки буде фактично завалена владою.

Щоб привернути увагу до цієї проблеми, люди, що живуть з ВІЛ, прийдуть під Кабінет міністрів України, терміново вимагати вирішення ситуації, яка склалася з ліками.