Чоловіки, які після виходу на пенсію продовжують жити за статутом, можуть продовжити справу життя. У Рівному презентували освітню програму, яка дозволить військовим, звільненим у запас чи відставку, перепрофілюватися.

У Рівному представили освітню програму з перепідготовки та підвищення кваліфікації військовослужбовців. Проводять таке навчання за сприяння та кошти НАТО і ОБСЄ. Так колишні військові мають можливість безкоштовно отримати спеціальність "Менеджмент безпеки бізнесу" впродовж 2.5 місяців на базі Національного університету водного господарства та природокористування. Після закінчення курсів випускники отримають диплом державного зразка та міжнародний сертифікат.



pic

Менеджер програми "НАТО-Україна" Кристофер Штаудт розповів, що освітня програма фінансується з цивільного бюджету НАТО, тобто за гроші звичайних людей, які платять податки. Єдине, що інвестують слухачі курсів, – це свій час та сили. У Рівному курси відкривають вп'яте, на базі НУВГП – втретє. Нещодавно навчання розпочали у Золочеві та Мукачеве. Загалом центр перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, співпрацює із НАТО з 1999 року.

Полковник Ковальчук В'ячеслав пояснив військовикам важливість таких курсів: "Вони потрібні, щоб колишній військовослужбовець після виходу на пенсію міг "рости", а не сидіти вдома. Військових найбільше хочуть бачити в охороні, в безпеці бізнесу. Але щоб бути не охоронцем, а керівником, потрібно вчитись. Тому я і сам пройшов ці курси".

Як розповіли під час презентації, уряд готує зміни, які стосуватимуться переселенців та учасників АТО. Згідно з новою програмою в центрах зайнятості видаватимуть ваучери для отримання освіти. Один ваучер буде дорівнювати вартості навчання за обраним курсом чи спеціальністю.

P.S. Сподіваємось, нова програма уряду вступить у дію якнайшвидше і колишні військовослужбовці, учасники АТО та вимушені переселенці відчують підтримку держави у цій сфері. А поки що навчання наших військових забезпечить НАТО.