Все більшої популярності серед городників набуває поняття змішаної посадки. Це коли, посадивши поруч дві абсолютно різних культури, в підсумку вдавалося збирати більш високий урожай. Більше того, існують комбінації різних рослин, при яких навіть можна поліпшити смак зібраних плодів. Що таке правильна сумісність рослин, які переваги дають змішані посадки, як комбінувати різні культури на городі?

Завдяки змішаним посадкам можна:

Раціональніше використовувати землю

Далеко не у всіх на сьогоднішній день є в наявності така кількість землі, щоб посадити все, що хочеться. Тому питання оптимізації часто стоїть дуже гостро, і завдяки змішаним посадкам можна ущільнити деякі культури, при цьому абсолютно не шкодити їм.

Уникнути виснаження ґрунту

При змішаних посадках є можливість поєднувати і чергувати різні рослини таким чином, щоб вони менше виснажували грунт. Особливо небезпечне одностороннє виснаження, коли один з елементів зовсім пропадає зі складу грунту.

Поліпшити смак та поживну цінність плодів

Комбінації певних рослин здатні покращувати смакові якості плодів і впливати на їх поживну цінність.

 

Сумісність рослин на городі

pic

Помідори

Найпримхливішою рослиною на грядці вважається помідор, цьому овочу досить складно знайти компанію, набагато більше тих культур, які негативно впливають на смак і розвиток рослини. Остерігатися слід фенхеля, картоплі та кропу, вони ніяк не поєднуються з томатами. Найкращим рішенням для посадки буде базилік і меліса, вони досить непогано впливають як на смакові якості овочів, так і на збалансований склад грунту.

Базилік

Ця однорічна трава добре поєднується з томатами і горохом, і в першому, і в другому випадку базилік покращує смакові якості даних овочів і оберігає рослини від небажаних комах. Але постарайтеся уникати посадок базиліка біля огірків, ці культури абсолютно несумісні.

Огірки

Огірки дуже чутливі до своїх «сусідів», тому різні пряні трави, томати, редис і картоплю краще біля них не садити. Постарайтеся розмістити грядку з огірками поруч з посадками горошку, білокачанної капустою, кропом, квасолею або фенхелем.

Картопля

Отож, огіркам і томатам картопля поганий сусід, до цього списку можна ще додати щавель, гарбуз і фенхель. А от добре буде посадити в міжрядді баклажани, капусту, редис або редьку. Більше того, така рослина, як календула допоможе врятувати посадки картоплі від нашестя колорадських жуків.

Морква

Сама вдала комбінація на городі - це цибулю і моркву, оскільки вони здатні захищати один одного від шкідників. Також досить непогано морквина поєднується з горохом, цибулею, шпинатом, петрушкою і буряком. А ось кріп і фенхель бажано садити подалі від грядок моркви.



pic

Баклажани

Його можна поєднувати з ріпчастою цибулею, квасолею і перцем, а ось горох і фенхель бажано висаджувати від баклажана подалі.

Кабачки

Посадки кабачків можна сміливо розбавити цибулею, кукурудзою чи буряком, а ось сусідство томатів для даного овоча небажане. Також дуже часто досвідчені дачники садять кабачки на місці картоплі, капусти чи цибулі

Капуста білокачанна

Такі овочі, як огірки, редис, буряк, бобові і часник є прекрасними сусідами для капусти білокачанної. Найгірший вибір - квасоля і морква.

Капуста брокколі

Як і білокачанна капуста, брокколі досить погано реагує на сусідство квасолі і моркви, але на додачу до всього дуже небажано її садити поблизу томатів. Краще розбавити грядки цибулею, картоплею, петрушкою і буряком.

Капуста цвітна

Вкрай небажано для цвітної капусти сусідство томата, а от картопля, огірок і селера навпаки прекрасно з нею комбінуються. Морква не протипоказана, як у випадку з брокколі і капустою білокачанної, швидше її можна віднести до нейтральних рішень.



pic

Цибуля порей

Цибуля порей найчастіше висаджують на місця, де раніше росли гарбузові культури. Добре комбінуються цибуля ріпчаста, селера і моркву. Не сумісний даний вид цибулі з баклажанами і томатами.

Цибуля ріпчаста

На відміну від порею у цибулі ріпчастої набагато більше несумісних культур, таких як горох, редис, редька і квасоля. Можна поєднувати посіви даного цибулі з брюссельською капустою, морквою та огірками.

Пастернак

Пастернак краще не сіяти поблизу цибулі ріпчастої і часнику, посадки даної рослини можна поєднувати з посівом салату.

Петрушка

Петрушка чудово поєднується з різними овочами на городі, крім салату качаного, у неї особливих протипоказань і немає. Краще всього поєднуються з петрушкою - базилік, огірки, баклажани і спаржа.