Охорона природи - це не перепона, а навпаки перевага регіону. Принаймні у цьому переконані у Варміно-Мазурському воєводстві Польщі. Делегації з Рівненщини тут розповіли, як природоохоронні структури допомагають не лише привабити туристів, а й зробити місто кращим.

Вельський ландшафтний парк був створений у 1995 році, головним чином для захисту ріки Вел. Він розташувався на майже 25 гектарах. Головний акцент тут - на збереженні ландшафту, а також його флори та фауни. Адже саме вони, переконаний директор парку, найбільше ваблять туристів.

Для подорожуючих тут організували кілька музейних експозицій, відвідини яких безкоштовні. Наприклад, тут є справжній музей природи. Його розділили на кілька експозицій, кожна присвячена одній зі сфер життя тварин. Тут і найпоширеніші на території парку тварини, і рідкісні. Експозиція створена таким чином, щоб глядач міг ніби зазирнути у їх звичайне середовище існування.

Іще один музей присвячений історії щоденного життя воєводства. Етнографічну експозицію збирали звідусіль. Серед побутових речей є й невеликі колекції старовинних прасок, кавомолок, прялок. Є кілька експонатів, які нагадують про Другу світову війну. Цікава частина колекції, яка присвячена шкільному життю - тут і пенал, і каламар і навіть персональна дошка для писання. Головним чином тут зібрали речі повсякденного вжитку, частина з яких добре відома і українцям.

До теми: Чи втілять у життя на Рівне нщині "зелену" енергетику Польщі? [ВІДЕО]

Та не музеями єдиними. За допомогою Вельського парку у сусідньому місті Лідзбарк облаштували набережну. Раніше велике озеро, що серед міста, більше було схоже на болото. Та за допомогою гранту від Євросоюзу та ландшафтного парку його перетворили на гарне місце відпочинку. Витратили на це 2 мільйони злотих.

Поляки наголошують: важливо шукати партнерів у різних галузях, тоді разом можна писати проекти та вигравати гранти, які значно полегшують та прикрашають життя. Головне - прагнути щось змінити.