В останні роки в Україні набирає обертів зелений туризм. У пошуках себе жителі мегаполісів спрямовуються з міст ближче до природи. Ми розповімо про декілька місць, де за один-два дні ви зможете чудово відпочити і тілом, і душею.

Національний дендрологічний парк «Софіївка» в Умані

Єлисейські поля, Англійський парк, оранжереї, озера, гроти, статуї, все разом - шедевр світового садово-паркового мистецтва під назвою «Софіївка». Парк був закладений в кінці XVIII століття графом Станіславом Потоцьким і призначався в якості подарунка коханій дружині. І понині «Царицин парк», як почали називати на початку XIX століття, передаренний російським імператором Миколою I своїй дружині Олександрі Федорівні парк, користується величезною популярністю у закоханих парочок і сімейних пар. У павільйоні Флори проводять реєстрацію шлюбів, найчастіше, навіть для молодят з інших міст, а уманчани в обов'язковому порядку роблять весільні фотосесії. Звичайно ж, в «Саду III Інтернаціоналу», як називали «Софіївку» після 1917 року, є місця, де загадані бажання обов'язково здійсняться. Що кому потерти і де що обійти - всі рецепти в точності знають місцеві екскурсоводи. Повідають вони також про те, що парк - ілюстрація до нетлінних «Іліаді» і «Одіссеї» Гомера, і з задоволенням проведуть вас загадковим міфологічним світом: гроти Венери, Сцилли і Каліпсо, статуї богів, тераса Муз. Діти завжди в захваті від катання по озеру на поромі, гондолі або катамарані. Найбільш сміливі ризикують на човні відправитися в плавання підземною річкою Ахерон до Мертвого озера. Прогулянки на конях, катання в старовинних польських екіпажах, для просунутих на електромобілях - у парку «Софіївка» можна знайти розваги на будь-який смак.



pic

Озеро Синевир (Закарпаття)

Візитною карткою українських Карпат є озеро Синевир. На думку місцевих жителів, озеро утворилося від сліз прекрасної Сині, дочки графа, за своїм коханим Виром, простим пастухом, убитим за наказом батька дівчини. Посередині озера і зараз видно верхівку каменя, яким придавило хлопця. Правда, вчені вважають, що озеро утворилося в результаті землетрусу, що стався 10 тисяч років тому. Кам'янисті породи перекрили шлях струмка, улоговина наповнилася водою з декількох гірських струмків. Але романтикам більше до вподоби народна версія.

Вважається добрим знаком, якщо молоді люди познайомилися і полюбили один одного на озері - запорука міцного кохання. А Синя і Вир, вирізані з дерева, виступають такими собі гарантами вічної любові. Недалеко від озера, на Чорній річці, можна відвідати Музей лісу і сплаву. Подібний музей є ще тільки в Канаді. Любителям гірських прогулянок і рафтингу, та й просто тим, хто бажає, хоча б кілька днів відпочити від міської суєти, припаде до душі відпочинок в Національному природному парку «Синевир», на найбільшому озері українських Карпат.



pic

Асканія-Нова (Херсонська область)

Одним із семи природних чудес України був названий біосферний заповідник Асканія-Нова, розташований на більш ніж 33 тисячах гектарів. З них 11 тисяч гектарів займають типчако-ковилові степи, існуючі в недоторканності мільйони років - в Європі аналога немає. Унікальний заповідник у другій половині XIX століття створив Фрідріх Фальц-Фейн, нащадок німецьких колоністів, власників цих земель. Юний німець заснував зоопарк, з напіввільного утримання тварин. До цього дня тут уживаються представники всіх п'яти континентів і почувають себе чудово. У Асканія-Нова збереглися десятки тварин, які перебувають на межі зникнення. А багатьох видів рослин, які ростуть тут, більше не зустрінеш в євразійських степах. З дня заснування слава про заповідник рознеслася по Європі. Не оминали його увагою і сильні світу цього. Коли Асканію-Нова пообіцяв відвідати імператор, до його приїзду спорудили Тріумфальну Арку. Але під час візиту Миколи II трапився казус - на нього напав ... півень. «Це був перший ворог у моєму житті, який висловив свою неприязнь відкрито», - прокоментував імператор атаку і наказав не карати хулігана. У травні цього року найстаріший степовий біосферний заповідник планети планує відзначати своє 125-річчя з дня заснування, і він, як завжди, чекає гостей. Зазвичай Асканію-Нова відвідують з одноденними екскурсіями, але, при бажанні можна залишитися на кілька днів. Крім пішохідних прогулянок, вам запропонують екскурсії з фото-сафарі на мікроавтобусах або в кінних екіпажах.



pic

Буцький каньйон

«Маленькою Швейцарією» називають Буцький каньйон, розташований у селі Буки Черкаської області. Каньйон утворили скелясті береги річки Гірський Тікич, яка тече в протерозойських гранітах, віком близько 2 мільярдів років. Сам каньйон, хоча і невеликий - всього 5 кілометрів у довжину і місцями досить вузький - 20-40 метрів, для нашої країни абсолютно унікальне явище.

Фіордами впору милуватися в Скандинавії, у нас лише залишається дивуватися. Перед входом в Буцький каньйон знаходиться водоспад Вир. У XIX столітті поряд побудували велику водяний млин, від якої на сьогоднішній день залишилися лише фрагменти. Про першу в Україні гідроелектростанції, побудованої тут в 1929 році і припинила своє існування в 1965-м, також нагадують лише руїни. Одне з наймальовничіших місць Центральної України давно облюбували туристи, які приїжджають в Буки, сім'ями. Каньйон також привертає альпіністів і скелелазів, а також байдарочників.



pic

Холодний Яр

Холодний Яр - неймовірно мальовнича й історично багата місцевість в Черкаській області.

Археологами тут були виявлені сліди всіх культур, що проживали на території України, в тому числі, трипільської та скіфської. «Коліївщина» спалахнула саме в Холодному Яру. А з 1918 по 1922 роки тут була проголошена Холодноярська республіка. Багато її сучасники живі й донині. Свідком усіх історичних перипетій є і тисячолітній дуб Максима Залізняка (зарубіжні дослідники вважають, що йому майже дві тисячі років). За легендою, тридцятиметровий велетень володіє чарівною силою. Кожен, хто відпочине в тіні його крони, набереться сил для здійснення своєї мрії. Не тільки дуб, але і весь Холодний Яр є місцем незвичайним. Вчені вважають, що давним-давно тут впав гігантський астероїд. У місцевості спостерігаються природні аномалії, в тому числі, і температурні.

У Холодному Яру показники завжди будуть на 3-6 градусів нижче, ніж за його територією. А люди, які постійно перебувають тут, живуть довше, ніж в інших місцях. Мотронинський монастир XVI століття, заснований на місці скіфського Мотронинського городища, реліктові ліси, печери, городища і безліч цілющих джерел - в Холодному Яру можна зробити безліч відкриттів, якщо ви зупинитеся тут на пару днів.

pic