Сьогодні, 20 квітня, зранку на Дубенщині у селі Птича знову захопили Свято-Успенський храм. Церква стала об'єктом суперечки двох патріархатів - Київського та Московського - після того, як місцеві віряни вирішили перейти до Київського патріархату.

На сайті Рівне нської єпархії УПЦ Київського Патріархату повідомили про цю подію:

"Зранку 20 квітня 2015 року представники УПЦ Московського патріархату захопили Свято-Успенський храм у селі Птича Дубенського району. 5 автобусів бойовиків та молодиків у рясах (скоріш за все з Почаївської лаври) побили парафіян, зірвали замки та увірвались до храму.

Нагадуємо, що раніше – 8 квітня 2015 року – Господарський суд Рівне нської області не задовольнив позов громади УПЦ Московського патріархату щодо належності їм Свято-Успенського храму у селі Птича. Цього ж дня районною та місцевою владою було запропоновано громадам УПЦ КП та УПЦ МП почергово звершувати богослужіння у храмі. Однак «канонічні» відмовилися від цього, сказавши, що «митрополит Варфоломій не благословляє почергових богослужінь».

Почувши тоді «стару пісню» про те, що УПЦ МП не буде молитися разом із «розкольниками», громада УПЦ КП (яка на сьогоднішній день складає понад 90 %) вирішила відкрити свій законний храм, який вона будувала своїми коштами та силами. Два замки, від яких «загубив» ключі священик УПЦ МП, було зрізано, а третій відкрив особисто сільський голова, який свого часу і опечатував храм.

На даний момент благочинний Дубенського району прот. Ігор Загребельний разом із громадою та місцевою владою мирним шляхом хочуть вирішити міжконфесійний конфлікт у селі. Однак представники Московського патріархату на діалог не йдуть, цим самим ще раз засвідчують, що їм не вигідний мир у нашому краї. Більш того, як повідомив отець благочинний, бойовики зараз зачинилися у храмі, який патрулює «козацька варта із Києва», а також була затримана невідома жінка з ножами та чималою кількістю грошей (мабуть, плата бойовикам)".

Волонтер Юрій Поліщук про захоплення церкви у Птичі дізнався телефоном від мами:

"Не дає спокою московитам моя Птича. Після рішення судів, після публічного каяття місцевого промосковського панотця, в моє село знов завітали почаєвські тітушки. Телефонує мати. Зламали замки, захопили храм. Місцевих, практично, нема. Ми з братом нічим зарадити зараз не можемо. На нас — однострої, ми — військові. Звертаюсь до влади: покажіть, що ви є; покажіть, що ви — за Україну. Захистіть українців у власній хаті."

Не дає спокою московитам моя Птича. Після рішення судів, після публічного каяття місцевого промосковського панотця, в мо...

Posted by Юрій Поліщук on 20 квітня 2015 р.

Рівне нський журналіст Юрій Дюг розповів деталі "церковного" питання у Птичі на своїй сторінці у ФБ:

"Кажуть, на Рівне нщині сьогодні знову захопили церкву. Цього разу прихильники Московського патріархату. Після конфлікту храм в селі Птича Дубенського району був опечатаний місцевою владою більше трьох місяців. Адже більшість місцевої громади висловилась за перехід до Української православної церкви Київського патріархату. Преставники УПЦ МП навіть судились за право власності над церквою. Однак свою правоту довести не змогли. Суд їм відмовив. Тому сьогодні московські послідовники Кірілла вирішились вдатись до мови сили. Делегація з Почаєвської лаври зірвала пломби і зрізала замки та захопила храм. Про це повідомили місцеві мешканці. Силова боротьба за храм у Птичі розгорнулась знову ще перед Великоднем. Тим часом представники МП звинувачують КП у захоплені храму. Цікаво чи зробить хоч щось місцева влада та правохоронці?"

Кажуть на Рівне нщині сьогодні знову захопили церкву. Цього разу прихильники Московського патріархату. Після конфлікту хр...

Posted by Юрій Дюг on 19 квітня 2015 р.