Квітень з точки зору проведення робіт в саду - останній «безтурботний» місяць. У цей час сад починає прокидатися від зимової сплячки і першочергове завдання - турботливо допомогти йому в цьому. Якщо вчасне і правильно провеcти необхідні роботи, то, як результат, наступить буйне цвітіння, а потім і багатий урожай.

Прибирання ділянки

Займіться прибиранням укриттів з рослин, звільніть гілки плодових дерев, якщо на них були пригинаючі гачки, і якщо потрібно, зробіть обрізання. Обрізку дерев і ягідних кущів роблять поки не почнеться сокорух, зазвичай це відбувається з настанням другої половини квітня. Підніміть пагони, які восени пригнули в малиннику, виріжте слабкі гілочки і ті, які вважаєте зайвими, а також підріжте підмерзлі верхівки. Обріжте або сформуйте кущі смородини та аґрусу, якщо ви не робили цього восени. Як тільки пройде небезпека заморозків, приберіть укриття з суниць, а всю плантацію очистіть від сухого листя та старих кущів.

Після того, як розтане сніг і верхній шар грунту просохне, починайте приводити ділянку в порядок: приберіть опале листя і бадилля в компостну купу або ж сформуйте з цих матеріалів огіркову грядку. Проведіть розпушування грунту, щоб позбавиться від скоринки на верхньому шарі землі, що з'явилася після танення снігу.

Проведіть огляд кущів чорної смородини. У цей час легко помітити на гілках товсті роздуті бруньки, в яких влаштувався бруньковий кліщ. Такі бруньки необхідно видалити і спалити. Якщо ви помітите, що таких бруньок на гілці багато, тоді видаліть повністю всю гілку.У квітні також ще можна побілити штамби вапном (3 кілограми на 10 літрів води), додавши у воду мідний купорос. Щоб розчин краще прилипав до кори дерев, додайте глину або коров'як.

pic

Підживлення

Садові рослини постійно потрібно додатково підгодовувати, навіть якщо вони ростуть на багатих ґрунтах. Добрива забезпечать їм здоровий інтенсивний ріст. Якщо в осінній період ви вносили фосфорні, органічні та калійні добрива, то навесні внесіть тільки азотні. Якщо ж восени добрива не вносилися, то в квітні слід використовувати комплексні добрива, що містять три елементи - азот, фосфор, калій.

Плодово-ягідні культури

Якщо в квітні сприятлива погода, то можна садити плодові та ягідні культури. Якщо ви не прикопали саджанці з осені, то купіть їх зараз. Також саме час зробити відводки смородини або агрусу від кущів, що ростуть в саду, шляхом їх пришпилювання.

pic

Посів зелених культур

Під кінець місяця можна готувати грунт і сіяти холодостійкі культури у відкритий грунт - редьку для раннього споживання, редис, моркву, селеру, петрушку, ріпу, пастернак і зелень - кріп, салат, шпинат, кінзу. Щоб отримати більш ранні сходи, можна вкрити грунт плівкою.

Багаторічні рослини: догляд

Грядки зі щавлем, багаторічною цибулею-батуном, ревенем та іншими багаторічними овочами звільніть від мульчі і старого листя, після чого проведіть розпущення грунту - в іншому випадку грядки почнуть інтенсивно заростати бур'янами. Також розпушування землі сприятиме її швидкому прогріванню, а значить більш ранньому розвитку рослин.

Квітник

У квітні ділять і розсаджують багаторічні квіти, такі як дзвіночки, флокси, хости, астильби, піретрум, хризантеми. Вони краще приживуться, якщо зробити це поки не почався активний ріст і розгортання листя. На початку місяця поступово розкривайте троянди. Спочатку збільшіть час провітрювання, далі відкрийте троянди на декілька годин, а десь через днів десять і зовсім зніміть укриття. Торф, яким засипалися троянди, краще взагалі прибрати - це прискорить відтавання грунту. Що стосується термінів і способів весняної посадки жоржин, гладіолусів, то вони залежать від такого фактора, як готовність землі, яка повинна бути досить суха і прогріта (не менше +10°С при глибині заміру 10-12 сантиметрів). Якщо висадити в холодний грунт, то цибулини гладіолусів не проростуть, а при високій вологості, можуть навіть загинути. Помічено, що бульбоцибулини, які посадили в прогрітий грунт навіть на два тижні пізніше, ніж висаджені в холодний грунт, не тільки наздоганяють по росту останні, але й випереджають їх за термінами цвітіння.

pic

Догляд за розсадою

Коли розсада почне інтенсивно рости, поливайте її більш рясно і періодично розпушуйте грунт, а коли стане тепліше - частіше провітрюйте приміщення, щоб привчити рослини до зовнішнього повітря. Потім розсаду томатів залиште на балконі або терасі на ніч, а якщо температура може знизитися до 0°С, то покрийте рослини плівкою або тканиною. При цьому розсаду томатів перший час потрібно притіняти від прямих сонячних променів. Тим, хто хоче сам виростити у наши кліматичних умовах баштанні культури, потрібно пам'ятати, що це можна зробити тільки через розсаду, і чим вище буде її якість, тим більшим буде майбутній урожай. Період вирощування розсади дині та кавуна становить 30-35 днів.

А далі травень - головний місяць проведення посівних робіт і заходів по захисту саду від шкідників, бур'янів і можливого похолодання, і якщо в квітні ви проведете всі сезонні роботи, то в травні вам буде значно легше працювати.