Маринад - суміш кислоти (оцет, натуральні соки, вино), рослинного масла, солі і приправ, у якій перед приготуванням вимочують (маринують) сире м'ясо, домашню птицю, рибу, щоб надати їм м'яку консистенцію і аромат. Якщо подобається китайська кухня, то спробуйте замаринувати м'ясо в суміші із соєвого соусу, сухого вина, часнику, імбиру, перцю і меду.

М'ясо можна посмажити на грилі, злегка змастивши маслом, приправивши сіллю і перцем. Але воно стане соковитіше, якщо помістити його в маринад на годину або на ніч.

Рецепти маринадів:

• Основний маринад: масло рослинне, оцет, пряні подрібнені трави, діжонська гірчиця.

• Кисло-молочний маринад: йогурт, часник, куркума, гвоздика, кардамон і кориця.

• Гострий маринад: йогурт, кайєнський перець, сік лайма чи лимона.

• Соєвий маринад: соєвий соус, часник і китайська суміш з п'яти спецій.

• Лимонний маринад: лимонний сік, цедра лимона, оливкова олія, свіжа м'ята і орегано. Лимонний сік служить прекрасною альтернативою оцту, в ньому можна маринувати навіть досить жорстке м'ясо.

• Російський маринад: в якості основи для маринаду можна використовувати звичайний квас у поєднанні з цибулею і медом.

Кращий рецепт шашлику, як приготувати шашлик:

З продуктів нам потрібно:

* 2 кг. свинячої шиї

* 2 ст. ложки гірчиці

* 4 ст. ложки майонезу

* Мелений чорний перець

* 4-5 цибулин

* 1 лимон

* Лавровий лист

* Хмелі-сунелі

* Сіль

Тепер все просто, 6-8 годин до приготування шашлику, м'ясо слід замаринувати. Для цього свинячу шию нарізаємо на порційні шматки і починаємо укладати шарами в ємність, де буде маринуватися наш шашлик. Між шарами м'яса, його обов'язково слід присмачити свіжомеленим чорним перцем, хмелі-сунелі, додати майонез, гірчицю, лавровий лист і укласти шар цибулі порізаного кільцями. Всі верстви зверху залити соком 1 лимона. У такому стані залишити на одну годину, потім перемішати і прибрати в прохолодне місце на 5-7 годин, нехай маринується.

Перед тим як розпалювати багаття, м'ясо слід посолити. Ось в принципі і все. Готуємо над вугіллям, що горить 15 хвилин.

Рецепт шашлику з курки

Курячий шашлик користується заслуженою популярністю у кулінарів-аматорів - він дуже швидко маринується і запікається, а шашлик з курки з лимоном, лаймом і медом відрізняється дуже ніжним, тонким смаком. Радимо спробувати - вам сподобається!

Інгредієнти:

Сік лайма - ½ склянки

Сік лимона - ½ склянки

Мед - ½ склянки

Часник - 1 зубчик

Куряче філе, нарізане шматочками по 2,5 см - 0,5 кг

Перець солодкий, нарізаний шматочками по 2,5 см - по 1 шт. різних кольорів (червоний, жовтий, зелений)

Апетитні шматочки курячого м'яса маринуються всього півгодини. І до вашого задоволення - красиві, ароматні, гарячі шашлички на свіжому весняному повітрі.

Змішайте в мисці сік лимона, лайма, мед і подрібнений часник. Влийте 1 ¼ склянки суміші в пластиковий пакет, додайте курку. Закрийте пакет, перемішайте вміст і залиште в холодильнику мінімум на 30 хвилин. Посуд з маринадом закрийте і також помістіть в холодильник.

Змастіть грати гриля маслом. Вийміть курку з маринаду. На металеві або попередньо вимочені дерев'яні шампури нанизуйте поперемінно куряче м'ясо і перець. Смажте курячий шашлик на закритому грилі, при середній температурі, 8-10 хвилин, періодично перевертаючи і змащуючи маринадом.

Поради з приготування. Як правильно маринувати шашлик

• Маринади готують в скляній, пластикової або керамічному посуді, але не в алюмінієвій, так як кислота, роз'їдаючи метал, надає їжі неприємний смак.

• Продукти, залиті маринадом, повинні стояти в холодильнику.

• Чим більше у вас м'яса і чим більший шматки, тим довше воно маринується.

• Щоб продукт краще просочився маринадом, проколіть його виделкою в декількох місцях.

• Щоб розм'якшити жорсткі шматки м'яса, додайте в маринад нарізаний шматочками ананас, ківі, папайю - ці фрукти мають здатність размягчать білок, але маринувати м'ясо в такому випадку потрібно не довше двох годин.

• Свіжу рибу і морепродукти не варто марнувати більше 45 хв. Для маринування краще не використовувати кислоту.

• Щоб м'ясо не стало жорстким, контролюйте кількість «кислих» інгредієнтів в маринаді - оцту, вина, соку не повинно бути занадто багато. Кислота і рослинне масло додаються в маринад в рівних кількостях.

• Для маринування на відкритому повітрі можна змішати всі інгредієнти в поліетиленовому пакеті, випустивши з нього повітря.

Маринад для шашлику зі свинини

Інгредієнти:

оцет 1 стакан

вода 1 стакан

цибуля 3-4 шт

сіль 1 ч. ложка

лавровий лист 1 шт

цукор 0,5 ч. ложка

перець мелений за смаком

перець горошком за смаком

Маринад для шашлику зі свинини не менш важливий, ніж хороше м'ясо. Різні рецепти використовують різноманітні маринади для свинини - тут і кефір, і майонез і вино. Нижче наведено найпростіший і звичний рецепт маринаду для шашлику зі свинини на основі оцту і цибулі.

Цибулю слід очистити і нашаткувати півкільцями. Перемішати м'ясо, нарізане шматочками з цибулею, перцем і лавровим листом. Сіль і цукор розчинити у воді, додати оцет і залити м'ясо.