Ці невибагливі рослини - не рідкість на підвіконнях та у садах. Кращий час для посадки примул - як тільки зійде сніг, але за наявності поливу вони виносять ділення і пересадку в будь-який зручний для вас час.

Місце для посадки

Примули необхідно багато сонця, але слід враховувати, що світло повинне бути розсіяним, так як прямі сонячні промені можуть обпекти листочки квітки. Вазон з цією рослиною слід ховати від протягів, а в зимовий період - від місць поряд з опалювальними приладами. Ідеальне місце для примули - це прохолодна кімната з достатньою кількістю світла. Примула дуже часто викликає алергічні реакції у людей, тому слід подбати, щоб рослина жила поза зоною досяжності від дітей. Після цвітіння примулу варто розмістити в прохолодному місці будинку, можна також висадити в сад у затінок, але в кінці літа її повертають у будинок.



pic

 Оптимальний полив

У період цвітіння примула потребує досить рясного поливу, земля повинна бути постійно злегка вологою, але варто контролювати свої дії, оскільки заливати цю квітку ні в якому разі не можна, інакше корені можуть згнити. В посушливе літо поливати слід кожен день, коли за вікном трохи прохолодніше - через день, а в зимову пору полив повинен бути помірний. Для примули важливо не тільки як часто її поливають, але і чим. Справа в тому, що рослина не переносить жорсткої води, для поливу слід використовувати виключно м'яку відстояну воду.

Вологість і температурний режим

Якщо до вологості примула невибаглива, то ось температурний режим для неї вкрай важливий. Так, в літній період температура не повинна перевищувати 20 градусів, а в ідеалі -16-18. Взимку рослину слід тримати в прохолодному приміщенні, так вона буде відчувати себе в комфорті. При занадто сухому повітрі у деяких видів примули підсихають краї листя. Бажано їх періодично обприскувати м'якою водою з пульверизатора.



pic

Добрива

Для кімнатної примули своєчасна підгодівля добривами просто необхідна, тому що без допоміжних засобів досить складно домогтися повторного рясного цвітіння. Тому слабкий розчин комплексного добрива, який внесений в грунт перед розпусканням бутонів, гарантує рясне і тривале цвітіння примули. До появи бутонів удобрювати не слід, тому що буде рости тільки листя. Удобрювати потрібно до кінця цвітіння, через кожні два тижні.



pic

Пересадка

Як правило, продають примулу в дуже маленьких контейнерах, замість землі там торф і кульки з добривами. Це підходящий варіант, якщо після місяця цвітіння ви плануєте викинути рослину, але якщо ваша задача домогтися повторного цвітіння, то примулу слід пересадити. Для цього беремо новий горщик, обсяг якого буде рази в два більше наземної частини рослини. Для приготування грунтової суміші слід змішати землю для кімнатних рослин з такою ж кількістю крупного піску, далі потрібно акуратно струсити стару землю з коріння, після чого рослина висаджується в новий горщик, не заглиблюючи кореневу шийку. Після пересадки рослину слід рясно полити, а якщо грунт сильно ущільнився і просів, досипаємо його до необхідного рівня.



pic

Розмноження

Примули розмножують насінням і діленням куща при пересадці. Насіння більше підходять, як спосіб розмноження для дачі, а от поділ куща - частіше використовується в домашньому розмноженні. Примула, яка розрослася, складається з великої кількості розеток, при пересадці їх можна відокремлювати одну від одної, тоді з кожного шматочка вийде окрема повноцінна рослина. Якщо дорослу рослину навесні обкласти вологим мохом, утворюються відводки. Після появи коренів, отримані таким способом нові розетки, слід висадити в окремі горщики.