Стало доброю традицією на третій день Великодня, 14 квітня, вшановувати пам’ять героїв бою під Гурбами. Цьогоріч минає 71 рік з дня їх трагічної загибелі в нерівному бою з загонами НКВС.

Бій під Гурбами був найтривалішим та найбільшим за весь час існування УПА. Відбувся він наприкінці квітня 1944 року. Основний ареал бойових дій охопив територію між селом Антонівці та урочищем Гурби. В смертельному бою зійшлися 5 тисяч бійців УПА та близько 35 тисяч бійців каральних загонів НКВС, прикордонників, охорони тилу, на боці яких була також авіація, танки, артилерія. Найзапекліші бої відбулися 21-25 квітня. Проявивши небачений героїзм, загони повстанців прорвали вороже кільце та вийшли з оточення.

Цьогоріч 14 квітня о 10. 00 год. розпочнеться Божественна літургія у Свято-Воскресенському монастирі, яку очолить Високопреосвященніший Іларіон, Архиєпископ Рівне нський і Острізький. Після Богослужіння відбудеться церемонія покладання квітів до Пантеону Слави Героїв Гурбенського бою, могили УПА та пам’ятника дітям, що загинули в Гурбах.

А ще цього разу разом із героями УПА згадуватимуть і героїв Небесної сотні та бійців АТО, які загинули на сході України. Адже і одні, і інші боролися та загинули за нашу свободу, і одним, і іншим вдалося повернути хід історії України.

Після покладання квітів розпочнеться концерт патріотичної пісні за участі хору «Анафора» Рівне нської єпархії УПЦ КП та інших виконавців. Музиканти-патріоти своїми піснями ще раз нагадають присутнім про подвиг бійців УПА.

Спеціальним гостем фестивалю-реквієму буде відомий український патріотичний рок-гурт «Тінь сонця». Фронтмен гурту Сергій Василюк неодноразово виступав на київському Майдані під час революційних подій та відвідував зону АТО.

- Вшанування пам’яті полеглих героїв бою під Гурбами не має жодного політичного спрямування. Без політичних прапорів, гучних промов політиків та велелюдних мітингів на їх підтримку, саме так, лише з жовто-блакитними стягами та прапорами бійців УПА, з молитвою, схиливши голови перед пам’яттю героїв, в урочищі Гурби щорічно збираються ті, хто хоче віддати шану воякам Української Повстанської Армії. Не буде винятком і цьогорічне дійство. Ми закликаємо не використовувати жодної політичної символіки, адже сама участь у цьому заході вже є патріотичною, - резюмував Роман Яворський.