Фарбування великодніх яєць - традиція, яку люблять не тільки діти, а й дорослі. Займаючись цим захоплюючим справою, ми заздалегідь відчуваємо дух свята, що наближається Пасхи.

Перш ніж приступати до фарбування яєць, слід визначитися з фарбою, яку ви будете використовувати. Всім відомо, що природні барвники набагато краще штучних, так як вони виготовлені без додавання хімії. Коли ми фарбуємо яйце штучними барвниками, то фарба обов'язково потрапить і на саме яйце через тріщини, що загрожує різними отруєннями.



pic

Отже, ось лише невеликий список натуральних засобів, якими можна забарвити великодні яйця:

1) Лідер серед всіх натуральних фарб - цибулиння. Почніть її збирати заздалегідь, тому що від її кількості буде залежати і ступінь фарбування яєць.

Барвник ж готується наступним чином. Складіть всю накопичену лушпиння цибулі в каструлю, залийте її водою і поставте на вогонь. Коли вода закипить, максимально знизьте потужність вогню, накрийте каструлю кришкою, і залиште лушпиння варитися на 2-3 години. Потім, вимкніть вогонь і дайте барвнику охолонути.

Коли ж прийде пора фарбувати яйця, можете вийняти лушпиння з отриманої фарби, а можете її залишити, шкоди ніякої не буде. Покладіть у воду 1-2 ст.л. солі, аби вберегти шкаралупу від розтріскування.

Варіть яйця хвилин 10-15, а потім зніміть каструлю з вогню і, не виймаючи, остудіть яйця прямо в барвнику. Колір, який ви отримаєте від фарбування цибулевої лушпинням - від світло- до темно-коричневого.



pic

2) Для того щоб пофарбувати яйця в малиново-червоний колір можна скористатися буряком або буряковим соком:

- Ви можете або зварити білі яйця, а потім покласти їх у свіжовичавлений сік буряка;

- Або відварити яйця в одній каструлі з дрібно нарізаною буряком з додаванням 1 ч.л. столового оцту. Час варіння займає хвилин 15, але для досягнення насиченості кольору не виймайте яйця з фарбувальної рідини до тих пір, поки вони зовсім не охолонуть або взагалі на всю ніч.



pic

3) Жовті, зелені, сині яйця, в різного ступеня насиченості кольору, ви отримаєте, якщо пофарбуєте по вищеописаному (бурякового) рецептом, використовуючи такі натуральні продукти:

- Для жовтого кольору підходить морква, лимон, апельсин березове листя. Інтенсивний жовтий - 3 столових ложки нарізаної моркви варити 15 хвилин в 300 мл води, процідити і додати 2 чайні ложки білого винного оцту.

Гірчичний колір - на 1 склянку окропу. 2 столових ложки куркуми і 2 чайних ложки оцту.

- Для синього кольору - червонокачанна капуста. ¼ червонокачанної капусти нарізати на шматочки, скласти в каструлю і додати 4 склянки окропу. Туди ж додати дві столові ложки оцту. Охолодити все до кімнатної температури і вийняти шматки капусти.

- Для зеленого кольору - шпинат, зелені яблука, кропива.

4) Для отримання більш цікавого малюнка, можна обваляти мокрі яйця в рисі або гречці, обв'язати їх бинтом, марлею або капроном, і покласти варитися в обрану вами фарбу. Пофарбовані в такий спосіб яйця вийдуть дуже веселими і забавними.



pic

5) Ще один спосіб нанести візерунок на яйце полягає в тому, що на шкаралупу з допомогою все тієї ж марлі або капрону кріпиться листочок петрушки або селери. Яйце відварюється в будь-якій фарбі, і коли воно повністю охолоне, вам залишиться тільки зняти, якщо можна так висловитися, трафарет.