Щороку Рівненська обласна рада відзначає кращого спеціаліста в галузі охорони та збереження пам’яток історії, культури та архітектури. Премія носить ім'я нашого земляка, археолога та одного з найвідоміших дослідників Берестецької битви Ігоря Свєшнікова.

7 квітня під керівництвом голови постійної комісії обласної ради з питань науки, освіти, культури і духовності Світлани Левицької відбулося засідання комітету із присвоєння премії імені Ігоря Свєшнікова в галузі охорони культурної спадщини краю в 2014 році. На ньому члени комітету розглянули кандидатури чотирьох претендентів та визначилися із лауреатом обласної премії.

Ним став старший науковий співробітник відділу охорони культурної спадщини комунального закладу «Рівне нський обласний краєзнавчий музей» Рівне нської обласної ради Олексій Войтюк, який провів реставрацію 950-ти експонатів основного та допоміжного наукового фонду краєзнавчого музею та археологічного центру Пересопниця. Зокрема, ним здійснено комплекс консерваційно-реставраційних заходів давньоруського шолома та меча, знайдених під час археологічних досліджень у селі Дорогобуж Гощанського району, які перебувають в експозиції музею.

Олексій Войтюк перебуває у складі комісій по атрибуції та науковій експертизі вогнепальної та холодної зброї та нумізматики. Учасник багатьох охоронних археологічних розкопок на території Рівне нської області.

– Олексій Войтюк обстежив понад 150 ахеологічних пам’яток (городищ, поселень, могильників) на території області. Крім того, у 2012-2013 роках брав участь в археологічній рятівній польсько-українській експедиції на території міста Володимира-Волинського. Завдяки його зусиллям повністю впорядковано колекції з археологічних розкопок поселень на берегах Хрінницького водосховища. Як художник-реставратор творів з металу Олексій Войтюк є співавтором створення виставки «Хрінники: 20 років археологічних досліджень», яка експонувалась у 2014 році у Рівне нському обласному краєзнавчому музеї та наприкінці 2014 – початку 2015 року – в історичному музеї міста Винники Львівської області.

Також він є автором наукових реконструкцій озброєння та побутових речей, розміщених у експозиційних залах, присвячених добі Київської Русі, литовсько-польського періоду та археологічним дослідженням у місті Рівне . Виступив співавтором наукових звітів про археологічні роботи на території Рівне нської області за 2007-2014 роки та співавтором публікацій у збірнику «Археологічні дослідження в Україні» за 2010-2014 роки. Постійно бере участь у роботі наукових конференцій, які проводяться на території України. Є автором 19 наукових праць, присвячених археологічній і реставраційній тематиці, – розповів кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Рівне нського державного гуманітарного університету Богдан Прищепа.

Нагадаємо, що премія імені Ігоря Свєшнікова – відомого археолога, дослідника Берестецької битви 1651 року, доктора історичних наук (1915 – 1995) – була встановлена Рівне нською обласною радою з метою відзначення кращих спеціалістів в галузі охорони та збереження пам’яток історії, культури та архітектури.

Про це повідомили у прес-службі Рівне нської обласної ради