Процес волевиявлення в Україні вони вважають одним із найдемократичніших серед пострадянських держав. Водночас, іноземці нас не тільки хвалили. Про це - Ірина Ничипорук.

Вибори на Україні щораз демократичніші. У цьому переконані спостерігачі від місії міжнародної громадської організації сприяння розвитку виборчих технологій "За справедливі вибори", які працювали на Рівне нщині . Та незважаючи на позитивні зміни, іноземці відзначають значну кількість порушень. Це й голосування двома бюлетенями, й незаконне внесення у списки. Проте найпоширеніша — не знята політична агітація.

За час перебування у Рівному іноземці визначили три основні причини порушень на дільницях, які повторюються від виборів до виборів. Мова йде про часткову байдужість виконавчої влади до організації виборчого процесу та розбіжності у самому законодавстві України. Третя причина — погана підготовка членів комісій.

Та попри всі негаразди, українці вчаться голосувати за демократичними нормами, переконані іноземці. А ще запевняють: зафіксовані порушення суттєво на результат виборів не вплинуть.

Прогнозувати результат другого туру іноземні спостерігачі не беруться. Мовляв, не їм вчити українців, як обирати президента.

Вся інформація про вибори-2010