Часник буває двох типів, той, що ми зазвичай садимо восени, іменують озимим, ну а той, що пора буде садити наприкінці квітня або самому початку травня — яровим.

За часів Стародавнього Риму і Древньої Греції, перших Олімпійських ігор, часник прирівнювався до допінгу, адже володіючи великою кількістю білка і високим вмістом кількості фітонцидів, він дійсно додавав сил. Окрім цього, основне вживання тоді було лікарським - його варили у воді, використовували для дезінфекції та для загоєння ран. Він разом з опіумом був одним з головних ліків. Перед операцією хворий пив відвар з часнику, а ще їм просочували пов'язки на ранах. Це робилося для того, щоб зняти біль, і уникнути зараження крові. А ще люди були впевнені, що він допоможе зміцнити дух і сили, вилікувати від усіх хвороб.

Перевага ярового (весняного) часнику в тому, що він зберігається набагато краще ніж часник, що садять восени, хоча за врожайності він поступається озимим часникам. Відрізняються ці два види один від одного тим, що озимий часник має стволик в центрі головки, а зубки ярового щільно прилягають один до одного.

pic

Навесні часник садять досить рано, варто лише встановитися плюсовій температурі. Перед посадкою зубчики необхідно знезаразити, зануривши в слабкий розчин марганцівки кімнатної температури. Інший варіант - перед посадкою зубчики слід замочити в теплій воді, можна додати туди трохи нітроамофоски, вона допоможе активізуватися рослинним процесам, зазвичай чайної ложки на відро води вистачає. Замочувати зубчики можна на ніч.

pic

Для посадки часнику не підійде земля, де до цього був посаджений часник та цибуля, після картоплі теж земля не підходить. Краще, щоб до часнику там росли огірки, кабачки, рання білокачанна капуста, цвітна капуста, перець. Підготовка грунту ідентична підготовці під озимий часник, причому удобрити його і перекопати можна ще восени, а навесні вирівняти і зробити гряди.

pic

Безпосередньо перед посадкою слід рясно полити ґрунт розчином кухонної солі, з розрахунку 3 столові ложки на відро води. Саджають часник денцем вниз не так глибоко, як озимий, зазвичай достатньо всього 1,5-2 см, адже морози рослинам не страшні, а от відстань між зубками повинна бути, як і при осінньому варіанті посадки: між зубками 8-10 сантиметрів. Після сходу бажано підгодувати часник сульфатом амонію, що не дає шкідникам зіпсувати урожай. Цю процедуру бажано повторити в середині червня.

Часник дуже любить вологу, особливо в початкові періоди росту, а от за місяць до збирання врожаю поливи слід припинити, інакше часник не буде зберігатися. Нехай він трохи підсохне перед збором.