В передчутті Великодня завзяті господині хочуть приготувати найсмачніші страви для всієї родини. Без сумніву, головною окрасою великоднього кошика є великодній хліб або паска.

Пасха – це свято, яке вважається найважливішим і головним серед християнських празників. А пасхальний обід неможливо уявити без паски, випеченої своїми руками, отриманої в подарунок або купленої у магазині. Рецептів паски існує стільки, скільки тих, хто її випікає: звичайний і по-монастирськи, з помадкою або посипанням, старовинний і сільський, кондитерський, з шоколадом, з шафраном. Але щоб створити свій, особливий рецепт паски, потрібно спочатку навчитися випікати її традиційний варіант.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv

Рецепт приготування паски

Необхідні продукти:

1 літр пареного молока,

3 склянки цукру,

5 цілих яєць і 5 яєчних жовтків,

1 склянка топленого вершкового масла,

1 склянка сметани,

1 склянка олії,

100 г дріжджів,

1 чайна ложка солі,

цедра 1 лимона,

просіяне борошно – скільки ввійде (приблизно 2 кг),

родзинки або цукати – за смаком.

Тому, хто вирішив спекти паску, доведеться забути про економію часу і коштів. Тісто для паски вимагає до себе багато уваги, а продукти необхідно використовувати найвищої якості. Ось рецепт як приготувати паску:

Як приготувати паску



pic

1. Розтопіть масло і дайте йому охолонути. Вийміть сметану із холодильника, щоб вона нагрілася до кімнатної температури. Підігрійте парене молоко на газовій плиті, або у мікрохвильовій печі. Тісто на паску є вибагливе, йому потрібні спокій і тепло. Тому увімкніть духовку та закрийте двері на кухню, щоб зберети тепло та уникнути протягів. Намагайтеся зайвий раз не відкривати двері.

2. Вилийте в миску склянку теплого, але не гарячого молока, додайте у нього столову ложку цукру та дріжджі. Розмішайте суміш до повного розчинення складників. Додайте стільки борошна, щоб утворилося рідке тісто. Ретельно перемішайте, щоб позбутися грудок. Це тісто називається опара. Залишіть тісто у найтеплішому місці на 30-60 хв., попередньо накривши миску рушником.

3. Відділіть жовтки від білків. Збийте 5 білків міксером на піну. Поспупово додайте до білків 10 жовтків та цукор, збиваючи їх міксером до цілковитого розчинення цукру.

4. В окрему миску помістіть сметану, цедру, сіль, тепле молоко, змішуючи до однорідності. Додайте цю суміш до опари та добре перемішайте дерев’янною лопаткою або ложкою. Додайте у миску збиті білки із жовтками і знову перемішайте.

5. Додавайте невеликими порціями просіяне борошно, ретельно перемішуючи лопаткою тісто. Коли стане важко мішати лопаткою, продовжуйте місити тісто на паску руками. Вилите у миску із тістом розтоплене масло. Місіть тісто до того часу, поки воно перестане липнути до стінок посудини (близько години). Далі вилийте та вмісіть у тісто олію.

6. Накрийте тісто рушником та поставте на 2-3 години у тепле місце. Важиво, щоб тісто займало не більше половини об’єму посудини, у іншому випадку під час бродіння йому може не вистачити місця.

7. Через півтори-дві години, якщо тісто підійшло, то підбийте та вимісіть його ще раз, щоб воно опало та знову залишіть підходити. Тісто для паски повинне підходити хоча б два рази. Під час вимішування вдруге, додайте промиті і обкатані в борошні родзинки або цукати.

8. Під час того, як тісто доходить, почніть підготовляти форми для пасок. Можна взяти будь-які циліндричні ємності з вогнетривкого матеріалу та з плоским дном. Можна придбати спеціалні форми у магазинах, або ж використати кастрюлі, емальовані горнята або високі консервні банки. Із пергаментного паперу або фольги для кожної форми виріжте кола, які повинні бути на пів сантиметра більші за розмір дна. Із того ж матеріалу виріжте прямокутник завдовжки трохи більший, ніж обхват форми і заввишки на 5-7 см більше від висоти форми. Змастіть вирізки олією або смальцем та помістіть у форми спершу боки, а потім дно. Краї бокових вирізок повині виступати понад формою, щоб спечена паска не набула форми гриба. Присипте вкладений у форми папір борошном, манкою або подрібненими сухарями.

9. Включіть духовку, щоб прогрівалася. Наповніть форми тістом не більше, ніж на половину їхнього об’єму, не враховуючи запасу із паперу. Якщо тіста забагато – зробіть другий захід. Після розкладання тіста дайте йому ще раз підійти у формах, накривши рушником. Дочекайтеся поки тісто підняється до країв форми. Змастіть верх паски збитим яйцем та помістіть у духовку з температурою 170-180 °С.

10. Час випікання залежить від розміру паски. Велику паску необхідно пекти близько години, мала буде готова через пів години. Щоб паски не осіли не заглядайте у духовку перші 30 хвилин випікання. Признак готовності – поверхня паски набула золотаво-коричневого кольору.

11. Після досягнення стану готовності вийміть паски із форм, потягнувши за краї паперу та розставне на тарілки. Можна посипати паски присипкою, цукром-пудрою або іншими прикрасами.

Оригінальний рецепт паски з кавовим смаком.

Для приготування паски з кавовим смаком нам знадобляться:

цукор – 300 гр.

вершкове масло – 300 гр.

яйця – 5 шт.

розчинна кава “Капучіно”- 2 пакетика.

борошно – 400 гр.

сода – чайна ложка.

вода – 75 мл.

Цукор і масло розтираються один з одним. Краще це зробити в блендері. Туди ж додають відокремлені від білка жовтки і два пакетики кави “капучіно”. Цю суміш з блендера додають в ємність, у якій знаходиться борошно. У борошно попередньо, як розпушувач, потрібно додати чайну ложку соди. Після того в борошно додадуть воду починають замішувати тісто.

Відмивши блендер від попередньої маси, заливаємо в нього білки, що залишилися. Додаємо щіпку солі і збиваємо. Після чого отриману піну додаємо в тісто і перемішуємо. Випікають таку паску з кавовим смаком, так само як і попередню.

Паска домашня святкова



pic

Розчина: 100 г борошна, 1 ст. молока

Нагріти молоко до 70 °С, вимкнути вогонь і повільно всипати борошно, безперервно помішуючи. Остудити до 30 °С.

Опара: 1 ст.молока, 100 г борошна, 20 г дріжджів

Дріжджі розчинити в теплому молоці

Змішати з остиглої заваркою і залишити бродити на 1 годину.

Тісто: 800 г борошна, 1 г солі, 250 г цукру, 200 г вершкового масла, 10 жовтків, 3 білки, 25 г коньяку, 1 ч.л. шафранної настоянки (за бажанням), 100 г родзинок, 25 г цукатів(за бажанням), 1 ст.л. лимонної цедри (за бажанням), 1 ст.л. ванільного цукру.

Додаємо до опари 250 борошна, добре перемішуємо і залишаємо бродити на 1 годину.

Жовтки збити до білого кольору з цукром і сіллю. Половину жовтків влити в опару, додати 250 г борошна і дати підійти на одну годину.

Долити решту жовтків, білки не збивати, додати 300г борошна, молоко, якщо треба, і місити тісто, поки не буде відставати від рук.

У готове тісто вмішати вершкове масло, коньяк, і прянощі. Залишити тісто киснути ще на одну годину.

Тісто обім'яти, вмішати в нього 2/3 родзинки і цукати, дати тісту підійти впродовж 1 години.

Розділити тісто на частини, обім'яти, викласти у форми до половини, засипати зверху рештою родзинок і цукатами і дати піднятися на 2/3 форми.

Пекти при температурі 180 °С протягом 45 хв. Після того, як паска охолоне її глазурують.

Паска традиційна



pic

15 яєць та 15 жовтків збити з 3 скл. цукру. Додати 0,5 л сметани, 500 г розтопленого масла. 200 г дріжджів розчинити в 0,5 л теплого кип’яченого молока, всипати борошно й місити, доки не почне відставати від рук. Потім додати родзинки і ванілін, вимішати. Коли підійде, викладати у змазані маслом форми, заповнюючи на третину. Коли підросте до половини форми, ставити у піч.

"Паска заварна"



pic

На 4 склянки борошна: 1 склянка молока, 50 г свіжих дріжджів, 10 жовтків курячих яєць, 200 г розтопленого маргарину чи вершкового масла, 1 склянка цукру, 1 столова ложка тертого мигдалю або кілька крапель мигдальної есенції (можна замінити 1 пакетиком ванільного цукру).

Чверть борошна заваріть склянкою гарячого молока і розітріть, щоб не було грудочок. Коли маса вистигне, додайте добре розтерті жовтки, розведені у невеликій кількості теплого молока дріжджі й поставте на деякий час у тепле місце. Після того, як опара підніметься, покладіть сіль, додайте решту борошна, добре вимішайте впродовж півгодини, влийте розтоплене масло й знову вимішуйте півгодини. Наприкінці додайте цукор (найкраще — пудру), розтертий мигдаль або есенцію і знову вимішуйте 30 хвилин. Наповніть форми до половини, відкладіть їх у тепле місце і, коли тісто підійде й майже заповнить форми по вінця, поставте в духовку на 1 годину.

Паска медова



pic

Готуємо розчину: 200 г дріжджів, 2 л молока, 2 жмені цукру, трохи борошна. Вимішати і поставити в тепле місце, щоб піднялася.

Тим часом беремося за другу частину тіста: 1 л цукру, 15 жовтків і 6 яєць збити. Додати 100 г підігрітого меду, 200 г розпарених родзинок, ванілін і замісити тісто. Коли почне відставати від рук, поставити в тепле місце й накрити чистим рушником. Як підійде, випікати.

Паска ванільна



pic

На 0,5 л молока: 2 скл. цукру, 150 г вершкового маргарину, 150 г рафінованої олії, борошно вищого ґатунку, 5 яєць, 0,5 ч. ложки солі, 100 г дріжджів, 0,5 скл. промитих і підсушених родзинок, пакетик ванільного цукру. Помадка: 1 білок і 1 скл. цукрової пудри добре збити міксером.

Молоко скип’ятити, остудити й у тепленькому розвести дріжджі. Додати просіяне борошно і замісити тісто до густоти сметани. Поставити опару в тепле місце на 30–50 хвилин. Потім додати збиті з цукром яйця, ванільний цукор, сіль, олію, розтоплений маргарин, борошно та родзинки. Замісити нетуге тісто і поставити у тепле місце на 2–3 год.

Коли добре підійде, розкласти у форми, змащені маргарином. Дно форми застелити промасленим пергаментним папером, дати тісту вистоятися 40-50 хв. Змастити збитим яйцем. Спечені паски прикрасити помадкою.

Паска з цукатами

Сир – 1 кг, сметана – 150 г, яйце куряче – 5 шт., масло вершкове – 150 г, цукрова пудра – 250 г, горіхи – 60 г, родзинки – 100 г, цукати (мікс) – 100 г.

У протертий або збитий сир додаємо сметану (для паски треба брати сметану 30% жирності). Окремо розтираємо масло з цукровою пудрою. Поступово, по одному, додаємо в розтерте масло яйця. Додаємо до сиру масу з маслом, родзинки та горіхи.

Форму для паски застилаємо марлею і щільно заповнюємо отриманою масою. Зверху кладемо щось важке і ставимо в холодильник на 12-15 годин, щоб в пасці не було води.

Викладаємо паску з пасочниці на плоске блюдо, обережно знімаємо форму. Прикрашаємо паску цукатами. У якості пасочниці можна використати новий горщик для квітів (у ньому є отвір, через який зайва рідина буде стікати).

Паска шоколадна



pic

Інгредієнти: сир – 500 г, вершкове масло – 50 г, сметана – 0,5 склянки, цукрова пудра – 50 г, шоколад – 50 г.

Спосіб приготування: Шоколад натерти на дрібній тертці й змішати з цукровою пудрою. Сир протерти через сито або пропустити через м’ясорубку. Вершкове масло заздалегідь дістати з холодильника і залишити при кімнатній температурі, щоб стало м’яким. У протертий сир додати сметану й добре перемішати. Потім додати масло і ще раз добре перемішати. Додати в сирну масу тертий шоколад із цукровою пудрою і ще раз добре перемішати до отримання однорідної маси.

Змочену водою форму для паски або друшляк застелити марлею або бавовняною серветкою й викласти сирну масу в пасочницю (іншу форму). Зверху прикрити марлею або серветкою, притиснути вантажем і залишити під ним на 12-24 години. Саму пасочницю необхідно поставити в тарілку, бо в тарілку стікатиме зайва сироватка.

Готову паску обережно вийняти з форми, зняти марлю, викласти на блюдо і прикрасити цукатами або мармеладом.

Джерело: iPress.ua

Корисні поради

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Великдень: обряди, повір’я та народні прикмети

Останній тиждень Великого посту

Символіка Великоднього кошика

Як рівнянам привітати своїх рідних та близьких з Пасхою [ПРИВІТАННЯ]